De ultieme gids voor lage rugpijn: oorzaken, symptomen en behandelingen met fysiotherapie

Schrijver

Bart Schols

Onderwerp Nieuws
Gepubliceerd op

maart 30, 2023

De rug is hét centrale deel van het menselijk lichaam. Het is een van de sterkste onderdelen. Dat is niet voor niets: we gebruiken onze rug de hele dag door. Niet alleen bij bewegingen, maar ook als we lang en veel zitten zijn de rugspieren hard aan het werk. Lage rugpijn is in Nederland een veelvoorkomende klacht in alle leeftijdsgroepen. Gelukkig zijn de pijnklachten vaak onschuldig en verdwijnen ze vanzelf. Toch kan het erg belemmerend zijn bij het uitvoeren van je werk, sport en hobby’s. In deze blog lees je verschillende oorzaken en symptomen van lage rugpijn, maar krijg je ook bruikbare tips om de pijn te verminderen. 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of blijven de klachten aanhouden? Neem gerust contact met ons op.

Oorzaken van lage rugpijn

Lage rugpijn kent verschillende oorzaken. Verreweg het grootste deel van de klachten vallen onder ‘aspecifieke’ lage rugklachten. Dit betekent dat het niet duidelijk is hoe de pijn precies ontstaat. Vaak lijkt het een samenspel van factoren, zoals leefstijl, werk, fysieke gezondheid en mentale gezondheid. Dit kan leiden tot overbelasting van de rugspieren, waarbij er een disbalans is in de samenwerking tussen de spieren. Een aantal risicofactoren zijn: een zittend beroep, fysiek zwaar werk, stress, overgewicht en vermoeidheid.

Naast de ‘aspecifieke’ lage rugklachten kunnen er soms ook andere oorzaken ten grondslag liggen. Wij geven fysiotherapie in Eindhoven en geven je graag enkele voorbeelden van specifieke oorzaken:

Symptomen en alarmsignalen

Lage rugpijn is een complex fenomeen dat zich op verschillende manieren kan uiten. Het kan plotseling beginnen of geleidelijk toenemen. Klachten die kunnen wijzen op lage rugpijn zijn:

In 90% van de gevallen gaat het om ‘algemene’ lage rugpijn. Dit betekent dat er geen sprake is van een hernia of onderliggende ziektebeelden, zoals infecties of een breuk. Er zijn enkele alarmsignalen waarbij het goed is om direct contact op te nemen met de huisarts, namelijk: 

Wat te doen bij lage rugpijn

Ondanks dat de lage rugpijn erg vervelend kan zijn, neemt deze vaak snel af in hevigheid. Blijf zoveel mogelijk actief, beperk de bedrust en probeer je dagelijkse activiteiten waar mogelijk uit te blijven voeren. Om je rug meer te ontspannen en mobiel te krijgen, kunnen specifieke oefeningen voor de lage rug helpen. Thuisarts.nl heeft een video samengesteld met enkele oefeningen die je dagelijks kunt uitvoeren. Deze oefeningen zijn gericht op het ontspannen én versterken van de lage rugspieren. 

Blijven de klachten aanhouden? In sommige gevallen is het advies om direct contact op te nemen met de huisarts. Dit geldt voor de ‘alarmsignalen’ uit deze blog. In andere gevallen is de fysiotherapeut vaak de geschikte zorgverlener bij lage rugpijn. Door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek kan de fysiotherapeut jou helpen bij de klacht. 

Wandelen en andere oefeningen

Wandelen kent veel voordelen bij lage rugpijn. De rugspieren zijn namelijk gebaat bij beweging. Door middel van wandelen kunnen de spieren in de rug herstellen omdat er een betere doorbloeding plaatsvindt. De spiervezels in de lage rug worden afwisselend aan- en ontspannen. Niet alleen voor de rugspieren, maar ook voor je algehele fysieke en mentale gezondheid is wandelen zeker aan te raden. Start bijvoorbeeld vandaag nog met een dagelijks ommetje!

Behandelingen voor lage rugpijn

De fysiotherapeutische behandeling bestaat veelal uit adviezen en oefentherapie. Het advies is gericht op hoe jij het beste om kunt gaan met lage rugpijn. Iedereen is anders en elk lichaam vergt een persoonlijke aanpak. Het advies zal dan ook op maat gemaakt zijn voor jouw dagelijkse activiteiten en hulpvraag. De oefeningen zijn veelal gericht op het versterken en beweeglijker maken van de rug. Afhankelijk van je onderliggende oorzaak kan de behandeling worden aangevuld met:

Voorkomen van lage rugpijn

Ondanks dat rugklachten meestal vrij onschuldig zijn, is het natuurlijk het fijnst om ze te voorkomen. Wat kan je zelf doen om lage rugpijn te voorkomen?

Conclusie

Lage rugpijn kan erg hinderlijk zijn bij het uitvoeren van je werk, sport en hobby’s. Gelukkig is het vaak goed te behandelen. Bij onze fysiotherapeuten ben je aan het juiste adres. Door middel van lichamelijk onderzoek kan er een (vermoedelijke) diagnose gesteld worden en een op-maat-gemaakt behandelplan gemaakt worden. 

Wil jij meer weten of wil je een behandeling voor jouw lage rugpijn? Neem direct contact op. Onze fysiotherapeuten helpen je graag verder.