Manuele therapie

Manuele therapie kan worden toegepast bij diverse soorten klachten.
De focus ligt op het verbeteren van de mobiliteit en van de houding.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van gewrichten, spieren en/of zenuwen. Een functiestoornis is vaak het slechter kunnen bewegen van gewrichten in combinatie met pijn. Dit heeft weer invloed op de houding.

Het doel van manuele therapie is het beter laten bewegen van gewrichten én de houding te verbeteren. Hiervoor kan een manueel therapeut mobilisaties eventueel aangevuld gedoseerde impulstechnieken oftewel manipulaties gebruiken.

Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuiver passieve, voor een patiënt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.   

Manueel therapeut

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een masteropleiding manuele therapie heeft afgerond. (www.nvmt.nl). Daarmee heeft de therapeut extra kennis opgedaan over bewegingsmogelijkheden (in het bijzonder van de wervelkolom en ledematen) door wetenschap samen te voegen met ervaringen uit de praktijk. Dit masterniveau wordt gekenmerkt door het diagnosticeren en behandelen van complexe gezondheidsproblemen.

De behandeling

De werkwijze van een manueel therapeut is hetzelfde als een fysiotherapeut. Tijdens de eerste afspraak vormt onze manueel therapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten door u vragen te stellen en lichamelijk te onderzoeken. Daarna beslist de therapeut samen met u of manuele therapie zinvol is. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

Manuele therapie in Eindhoven? Maak een afspraak!

Manuele therapie is geschikt voor iedereen ongeacht de leeftijd. In onze praktijk kunt u voor een manuele behandeling een afspraak maken bij Wouter Oomen of Edgar Jansen. Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464

Contact


Locatie aan de Fransebaan

Locatie aan de Fransebaan

Locatie aan de Fransebaan

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer