De Waarheid Achter Zenuwpijn in de Schouder: Oorzaken, Symptomen en Behandelingen

Schrijver

Bart Schols

Onderwerp Nieuws
Gepubliceerd op

oktober 12, 2023

Introductie

Zenuwpijn is een type pijn dat vaak wordt beschreven als een scherpe, schietende pijn. De medische term van zenuwpijn is ‘neuropathische pijn’. Het wordt veroorzaakt door een disfunctie of letsel van de zenuwen. Naast de pijn ervaart men ook vaak een branderig gevoel, tintelingen of doofheid. Zenuwpijn kan dan ook een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven. Een goed begrip van zenuwpijn is cruciaal met als doel om de diagnostiek, behandeling en kwaliteit van leven voor mensen te verbeteren.

Wat is Zenuwpijn Precies?

Zenuwpijn, ofwel ‘neuropathische pijn’ wordt gekenmerkt door tintelingen, branderig gevoel en scherpe, stekende pijn. Daarnaast kan er een overgevoeligheid voor aanraking en temperatuurverandering optreden. Naast zenuwpijn zijn er nog diverse andere pijntypen. Maar hoe onderscheiden ze zich van elkaar? Neuropathische pijn is vaak chronisch en kent pijnsensaties zonder duidelijke oorzaak. Hieronder staat een overzicht van vier andere pijntypen

Oorzaken van Zenuwpijn in de Schouder

Zenuwpijn in de schouder kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen die invloed hebben op de zenuwen in die regio. Hieronder staan enkele mogelijke oorzaken bij zenuwpijn in de schouder:

Herkennen van de Symptomen

Het herkennen van symptomen van zenuwpijn in de schouder is erg belangrijk, zodat er een juiste diagnose en behandeling kan plaatsvinden. Hoe kun je zenuwpijn in de schouder herkennen?

Effectieve Behandelingen voor Zenuwpijn in de Schouder

In de meeste gevallen kan zenuwpijn in de schouder goed behandeld worden door middel van fysiotherapie, oefeningen en eventuele pijnmedicatie. De fysiotherapie zal voornamelijk bestaan uit oefentherapie gericht op het versterken van de spieren met mobilisatietechnieken om de druk op de zenuw te verminderen. Naast fysiotherapie kan medicatie helpen om pijn en ontstekingsprocessen te verminderen. Denk hierbij aan NSAID’s en corticosteroïden. Neem dit echter altijd in overleg met je huisarts.

Indien eerdere behandelmethoden niet effectief zijn, kan er een chirurgische ingreep overwogen worden. De keuze voor deze optie hangt af van de specifieke oorzaak van de zenuwpijn, de ernst van de klachten en de reactie op eerdere behandelingen. 

FAQ: Veelgestelde Vragen Over Zenuwpijn in de Schouder

Is zenuwpijn permanent?

Nee, dat is niet altijd het geval. Zenuwpijn kan zowel tijdelijk als chronisch zijn. Dat hangt af van de onderliggende oorzaak en de effectiviteit van de behandelingen.

Hoe verschilt zenuwpijn van spierpijn?

Zenuwpijn is veelal scherp, stekend, brandend of tintelend van aard. Het wordt vaak in een grotere regio gevoeld en kan toenemen bij druk op de zenuw. Spierpijn is vaak gelokaliseerd in een specifieke spier als gevolg van overbelasting. Het kenmerkt zich door een zeurende pijn die toeneemt bij bewegingen van de betrokken spier. 

Kunnen huismiddeltjes helpen tegen zenuwpijn?

Hoewel huismiddeltjes niet de onderliggende oorzaak kunnen aanpakken, kunnen ze soms wel enige verlichting tegen de zenuwpijn geven. Enkele huismiddeltjes die kunnen helpen zijn:

Conclusie

Zenuwpijnen kunnen erg hardnekkig zijn en belemmeren in het dagelijks leven. Om te voorkomen dat de zenuwpijn chronisch wordt, is het belangrijk dat er een tijdige diagnose en behandeling plaatsvindt. Heb je last van zenuwpijn in de schouder? Aarzel niet en zoek professioneel advies.