Wakker worden met rugpijn? Ontdek de oorzaken en oplossingen

Schrijver

Bart Schols

Onderwerp Nieuws
Gepubliceerd op

augustus 10, 2023

In de ochtend wakker worden en bij het opstaan voel je het… rugpijn. Herkenbaar? Rugpijn na het slapen komt veel voor in Nederland. Gelukkig trekt de rugpijn vaak vanzelf weer weg, maar toch kan het erg belemmerend zijn. Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor onze gezondheid en ook voor de rugpijn: slaap is namelijk hét herstelmechanisme van ons lichaam. Word jij vaak wakker met rugpijn? Ontdek in dit artikel de oorzaken, tips en oplossingen om rugpijn na het slapen te verminderen. Zo kun jij hopelijk weer een goede nachtrust krijgen zonder rugpijn! 

Oorzaken van rugpijn na het slapen

Rugpijn na het slapen kan verschillende oorzaken hebben. Wij geven een overzicht van een aantal veelvoorkomende factoren:

Oplossingen om rugpijn na het slapen te voorkomen

Heb jij vaak last van rugpijn na het slapen en wil jij dit graag voorkomen? Wij geven je enkele tips en tricks die kunnen helpen bij het voorkomen van rugpijn na het slapen:

Tips voor het verlichten van rugpijn na het slapen

Heb jij ondanks de preventieve tips toch last van rugpijn na het slapen? Gelukkig zijn er ook tips om de rugpijn te verlichten

Wanneer moet je professionele hulp zoeken?

Gelukkig trekt rugpijn na het slapen vaak binnen een aantal dagen vanzelf weg. Wanneer de rugpijn echter niet vermindert of zelfs erger wordt, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. De fysiotherapeut is vaak de juiste zorgverlener die kan helpen bij jouw klachten. Soms is het verstandig om (eerst) naar de huisarts te gaan. Bij onderstaande klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts:

Conclusie

Een goede nachtrust en een gezonde rug zijn enorm belangrijk voor onze algehele gezondheid. Slaap is hét herstelmechanisme van het lichaam en onze rug is hét centrale lichaamsdeel. Meestal is rugpijn na het slapen gerelateerd aan slechte slaaphouding, slaapmateriaal en slaapomgeving. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken naar jouw situatie, zodat je jouw slaap kunt optimaliseren. 

Word je ondanks de tips toch regelmatig wakker met rugpijn? En blijft de rugpijn na enkele dagen aanhouden? Twijfel dan niet en maak direct een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten. Zij helpen jou graag in het herstel, zodat je weer goed kunt slapen zónder wakker te worden met rugpijn!