Waarom valtraining belangrijk is

Met het ouder worden neemt het uithoudings- en reactievermogen af en vermindert de spiermassa. Valincidenten komen hierdoor vaker voor bij ouderen en kunnen ernstige gevolgen hebben. Eén op de drie mensen boven de 65 jaar valt minstens een keer per jaar. Een val kan tot lichamelijk letsel leiden. Vaak ontstaat de angst om opnieuw te vallen. Het gevolg hiervan is dat activiteiten worden vermeden (= afname bovengenoemde factoren), waardoor het valrisico groter wordt.

Valpreventie cursus in Eindhoven

Fysiotherapie Achtse Barrier te Eindhoven heeft een 10 – weken cursus ontwikkeld waarbij u leert hoe een val te voorkomen, hoe uw valangst te verminderen, hoe u zelfverzekerder wordt in het bewegen en wat u moet doen mocht u toch vallen. Tijdens de cursus wordt er gewerkt aan het verbeteren van uw kracht, balans, looppatroon en leert u hoe te vallen. Ook zal er geoefend worden hoe u het makkelijkst overeind kunt komen na een val.

Voor wie is de cursus Valpreventie?

De cursus Valpreventie en -Training is voor iedereen van 55 jaar of ouder, met angst om te vallen of wel eens is gevallen. U komt echter pas in aanmerking als u geen osteoporose heeft. U dient bovendien zelfstandig met of zonder hulpmiddel 15 min te kunnen lopen en u mag geen inspanningsbeperking hebben van een specialist of arts.

Voldoet u niet aan de voorwaarden om deel te nemen aan de cursus, dan kunt u altijd een individuele afspraak maken voor valpreventie en/of valtraining.

Inhoud van de Valpreventie cursus

De cursus Valpreventie en -Training is een 10 weken durend programma. Er vindt eerst een informatiebijeenkomst en een intake plaats. De 8 weken hierna gaat de cursus verder met trainingen van een uur in de sportzaal aan de Bordeauxlaan. Hierbij wordt gewerkt aan uw kracht, balans en valtechnieken middels verschillende oefeningen. De laatste week wordt afgesloten met een eindmeting.

De trainingen worden verzorgd door Nicky Langeslag en Bart Schols, beide geschoold in het geven van valpreventie en valtrainingen.

Hoeveel kost de cursus?

De Valpreventie en Valtraining cursus kost €150,- per persoon. Deze kosten zijn inclusief koffie/thee bij elke training en een bewijs van deelname, welke eventueel nodig is voor uw zorgverzekeraar.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een gedeelte van de cursus valpreventie en -training. Kijk in de voorwaarden van uw aanvullende verzekering of dit ook bij u van toepassing is.

Neem deel aan de cursus

Wilt u zich inschrijven voor de cursus of meer informatie, neem dan contact op met de praktijk. Dit kan telefonisch 040-2424464, per mail info@fysiotherapieachtsebarrier.nl, of maak direct een afspraak via het afspraakformulier.

De startdatum voor de volgende cursus is ivm de geldende richtlijnen omtrent het coronavirus nog niet bekend. Zodra deze bekend is zullen wij deze hier publiceren.

Door de individuele aandacht die nodig is bij deze cursus zal er in een kleine groep worden getraind, max 15 deelnemers. Schrijf dus tijdig in, want VOL = VOL.