Is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. De sportfysiotherapeut weet wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe u geblesseerd raakt. Hij begrijpt ook waarom sport belangrijk voor u is. Kortom, de sportfysiotherapeut voorziet u van advies op maat. U herkent hem aan het NVFS trademark.

Wanneer naar de sportfysiotherapeut?

 • Bij blessures aan alle spieren en gewrichten maar het meest aan knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op herstel van de blessure, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. Tijdens het onderzoek kan hij bepalen of extra oefening of training nodig is om het ontstaan van een blessure juist te voorkómen.
   
 •  Wanneer u aan sport wilt gaan doen, maar niet weten hoe u dat moet aanpakken
   
 • Wanneer u bijvoorbeeld een marathon wil lopen en hiervoor begeleiding nodig heeft.
   
 • Kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van een therapie
   

De sportfysiotherapeut werkt vaak in een speciaal ingerichte praktijk of een sportmedische afdeling van het ziekenhuis en is steeds vaker te zien bij sportverenigingen en in dienst van sportbonden. Ook werkt hij veel en intensief samen met sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en met verantwoordelijken voor het arbobeleid bij bedrijven.

Waarom een speciale sportfysiotherapeut?

Met de gerichte behandeling en adviezen van de sportfysiotherapeut kunt u uw training binnen afzienbare tijd op het oude niveau hervatten. Bovendien voorkomt u herhaling van de blessure in de toekomst. De sportfysiotherapeut traint u sportspecifiek en functioneel. Zo nodig overlegt hij met uw trainer. U zult merken dat u een stuk makkelijker praat met een fysiotherapeut die u als sporter benadert.

Kosten:

Uw arts of specialist kan u doorverwijzen naar de sportfysiotherapeut en vanaf 2006 is de sportfysiotherapeut ook rechtstreeks toegankelijk geworden. De behandeling wordt door de meeste verzekeraars vergoed, vanuit de aanvullende verzekering, volgens de dekking van de algemeen fysiotherapeut. Sportfysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. 

Fysiotherapie Achtse Barrier heeft 2 sportfysiotherapeuten
Zij zijn verbonden aan voetbalvereniging Wodan en VV Acht te Eindhoven


Nieuws van SFEN. Onze sportinformatie-site Sportfysiotherapie Eindhoven-Noord.
www.sportfysiotherapie-eindhoven-noord.nl