Spit: wat het is en wat je eraan kunt doen

Schrijver

Bart Schols

Onderwerp Nieuws
Gepubliceerd op

juli 12, 2023

‘Spit’ is een heftige lage rugpijn, waarbij de pijn er ineens ‘inschiet’. Mensen hebben vaak het gevoel dat ze ‘door de rug zijn gegaan’. De pijn wordt vaak veroorzaakt door spierspanning, een verdraaiing of een plotselinge beweging. Bij spit is bewegen erg pijnlijk: opstaan uit de stoel of voorover bukken kan enorm lastig zijn. ‘Spit’ kan dan ook erg hinderlijk zijn bij je dagelijkse activiteiten. Het is raadzaam om bij terugkerende klachten een fysiotherapeut te bezoeken om de klachten te verhelpen en in de toekomst te voorkomen. 

Oorzaken van spit

‘Spit’ ontstaat vaak door een disbalans tussen de verschillende rugspieren. De precieze oorzaak hiervan is niet altijd aan te wijzen. We zien dat de klachten vooral ontstaan wanneer mensen langdurig zitten, veel zwaar tilwerk verrichten óf een verkeerde beweging maken. De meest voorkomende oorzaken van ‘spit’ zijn:

Behandeling van spit

Bij ‘spit’ zijn verschillende behandelopties mogelijk. In eerste instantie is het belangrijk om rust te nemen: probeer niet door de pijn heen te bijten en vermijd activiteiten die pijn geven. Probeer wel de rug in beweging te houden om stijfheid te voorkomen. Ook kan de huisarts pijnstilling of ontstekingsremmende medicatie voorschrijven. 

Wat betreft fysiotherapie is deze bij ‘spit’ vooral gericht op voorlichting, adviezen en oefeningen. De oefeningen zijn veelal gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van de beweeglijkheid en het verbeteren van de stabiliteit. Afhankelijk van de oorzaak kan de behandeling worden aangevuld met:

Preventie van spit

Wat kan je zelf doen om de kans op ‘spit’ te voorkomen?

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Ondanks dat ‘spit’ erg vervelend kan zijn, neemt de pijn vaak vanzelf af. Vaak gaat de klacht vanzelf over en is er geen medische hulp nodig. Wanneer is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist?

Conclusie

We gebruiken onze rug de hele dag door: bukken, opstaan uit een stoel, zitten en wandelen. ‘Spit’ met lage rugpijn kan dan ook flink in de weg zitten. Gelukkig kunnen we de kans op ‘spit’ verkleinen. Zorg dat je voldoende beweegt, wissel van houding, til op een verstandige manier en vermijd langdurig zitten. 

In het algemeen herstelt ‘spit’ vrij goed. Heb je toch last van aanhoudende klachten? Neem contact op met een fysiotherapeut om jou te helpen bij jouw klachten.