Slijmbeursontsteking in je schouder: tips voor een goede nachtrust

Schrijver

Bart Schols

Onderwerp Nieuws
Gepubliceerd op

augustus 3, 2023

Slapen met een slijmbeursontsteking in de schouder kan ontzettend vervelend zijn. Veel mensen met een slijmbeursontsteking hebben ‘s nachts last van de pijn en kunnen geen comfortabele houding vinden. Een slijmbeurs in de schouder kan jouw nachtrust dus flink verstoren. Het heeft hiermee niet alleen invloed op de slaap, maar ook op jouw energie de volgende dag. Slaap is namelijk hét herstelmechanisme van ons lichaam.  

Heb jij last van een slijmbeursontsteking in je schouder en lukt het niet om goed te slapen? In dit artikel delen we handige tips voor een goede nachtrust. 

Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder?

Een slijmbeurs, ook wel bursa genoemd, is een zacht stootkussentje gevuld met vloeistof. Het schoudergewricht heeft meerdere slijmbeurzen. Bij overbelasting van de schouder kan het vocht in de slijmbeurs geïrriteerd raken. Dit kan leiden tot een slijmbeursontsteking. Een aantal risicofactoren voor overbelasting van de schouder zijn werk- en sportactiviteiten waarbij de schouder veel belast wordt, zoals kappers, schilders of tennissers. Ook kan een verhuizing of verbouwing, waarbij je plotseling de schouder meer gaat gebruiken, de kans op een slijmbeursontsteking vergroten. Naast overbelasting kan het ook acuut ontstaan, bijvoorbeeld door een directe val op de schouder of door een infectie.

Hoe kun je een slijmbeursontsteking in de schouder herkennen? Bij een ontsteking van de slijmbeurs staan pijnklachten vaak op de voorgrond. Andere symptomen zijn:

Invloed van slijmbeursontsteking op de slaap

Slapen met een slijmbeursontsteking in de schouder kan enorm vervelend zijn. Door de ontsteking kun je moeilijk op de schouder liggen. Soms kan zelfs op de andere schouder oncomfortabel zijn door de pijnklachten. Aangezien een goede nachtrust enorm belangrijk is voor ons lichaam én voor het herstel van de klacht, geven wij je enkele praktische tips. Hopelijk kun je door middel van deze tips het slapen met een slijmbeursontsteking in de schouder wat comfortabeler maken. 

Behandelingen voor slijmbeursontsteking in de schouder

Een slijmbeursontsteking in de schouder gaat meestal binnen 3-8 weken vanzelf over, zonder dat er therapie aan te pas komt. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de pijn te verlichten en het herstel te bevorderen. Wij geven je een stappenplan wat jij kan doen bij een (beginnende) slijmbeursontsteking

  1. Rust. In eerste instantie is rust de beste remedie. Luister naar je lichaam en vermijd activiteiten die pijn veroorzaken. Tegelijkertijd is het belangrijk om de schouder in beweging te houden, zodat deze niet verstijft. Maak bijvoorbeeld rustige slinger- en zwaaibewegingen met de arm binnen de pijngrens. 
  2. Koelen. Breng gedurende 15-20 minuten ijs aan op je schouder, een aantal keer per dag. Dit kan helpen om de pijn en zwelling te verminderen. Wikkel de ijspack in een theedoek, zodat het niet direct contact maakt met de huid.
  3. Medicatie. Pijnstillers en ontstekingsremmende medicatie kan helpen om de pijn te verminderen. Volg altijd de aanwijzingen van de verpakking en overleg met jouw huisarts.
  4. Fysiotherapie. Fysiotherapie kan jou helpen om het herstel te bevorderen. De therapie bestaat veelal uit adviezen bij dagelijkse activiteiten, waaronder de slaaphouding, en gerichte oefeningen. Dit kan worden aangevuld met manuele therapie, dry needling, triggerpoints of taping indien de fysiotherapeut dit nodig acht. 
  5. Ontstekingsremmende injectie. In sommige gevallen geeft de huisarts een injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden). Dit helpt om de irritatie in de slijmbeurs te verminderen. 
  6. Chirurgie. Wanneer alle maatregelen onvoldoende helpen, kan een operatie overwogen worden. Dit gebeurt echter niet snel, omdat een chirurgische optie ook langere hersteltijd nodig heeft.

Hulpmiddelen voor het slapen met een slijmbeursontsteking in de schouder

Naast de tips qua slaaphouding, pijnstilling en ijs of warmte, kunnen hulpmiddelen ook helpen bij het slapen met een slijmbeursontsteking in de schouder. Hieronder staan enkele hulpmiddelen die een comfortabele houding kunnen geven en de pijn kunnen verlichten. Wil jij een van deze hulpmiddelen aanschaffen? Raadpleeg een professional voor advies over jouw specifieke slaaphouding. 

Tips voor het voorkomen van slijmbeursontsteking in de schouder

Hoewel het lastig is om een slijmbeursontsteking in de schouder volledig te voorkomen, kun je wel een aantal maatregelen nemen om de kans te verkleinen. Wij geven je een aantal praktische tips om het risico op een slijmbeursontsteking in de schouder te verminderen:

Conclusie

Slaap is hét herstelmechanisme van het lichaam. Bij een slijmbeursontsteking is het voor het herstelproces dus ook belangrijk dat je een goede nachtrust hebt. Helaas kunnen de pijnklachten bij een slijmbeursontsteking jouw slaap enorm belemmeren. Het is dan ook belangrijk om op tijd de symptomen te herkennen, rust te nemen en te kijken of de tips jou kunnen helpen om comfortabeler te slapen. Hoe eerder een slijmbeursontsteking namelijk herkent en behandeld wordt, hoe spoediger het herstel kan verlopen. 

Heb jij last van een (beginnende) slijmbeursontsteking in de schouder, en blijven de klachten aanhouden? Twijfel dan niet en maak direct een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten. Zij helpen jou graag in het herstelproces.