Overbelaste schouder: Waarom Rust Alleen Niet Altijd Genoeg Is

Schrijver

Bart Schols

Onderwerp Nieuws
Gepubliceerd op

september 29, 2023

Hoofdstuk 1: Introductie

Overbelasting van de schouders komt helaas steeds vaker voor in de huidige, moderne samenleving. Dit komt vooral door de toename van zittend werk, zoals computergebruik, en de afname van algehele lichaamsbeweging. Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat rust de enige oplossing is in het herstel. Het begrijpen van deze misvatting is essentieel om overbelaste schouders effectief te behandelen en te voorkomen. Hoewel rust belangrijk is voor het herstel, geldt het namelijk zeker niet als enige oplossing. Het in beweging houden van de schouderspieren is cruciaal om ervoor te zorgen dat de spieren niet verzwakken. Een effectieve aanpak kan onder andere bestaan uit fysiotherapie, schouderoefeningen, ergonomische aanpassingen op de werkplek en het aanpakken van onderliggende oorzaken zoals stress. 

Hoofdstuk 2: Wat is een overbelaste schouder?

Een overbelaste schouder is een klacht waarbij de structuren in de schouder te veel belast worden. Dit zijn meestal spieren en pezen, maar kunnen ook gewrichten en banden zijn. De symptomen zijn afhankelijk van de precieze oorzaak van de klacht. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Schouderoverbelasting kan acuut of geleidelijk ontstaan. Vaak wordt het geassocieerd met fysiek zware activiteiten, zoals bovenhandse sporten of tilwerk. Als er tussendoor ook weinig hersteltijd is, kunnen de spieren verzuren (afvalstoffen ‘melkzuren’ hopen zich op in de spieren). Er zijn verschillende factoren die de kans op een overbelaste schouder vergroten:

Hoofdstuk 3: De Rol van Rust bij Herstel

Bij overbelaste schouders speelt rust een cruciale rol in het herstelproces. Door het nemen van voldoende rust krijgen de structuren in en rondom de schouder de tijd om te herstellen. Dit geldt voornamelijk voor pezen, spieren en banden. Daarnaast kan rust pijnverlichting bieden, omdat de schouder ontlast wordt. Tijdens de rustperiode kunnen de spieren herstellen, waardoor ze vervolgens weer versterkt kunnen worden met behulp van oefentherapie. Tevens zorgt rust ervoor dat ontstekingsprocessen afnemen. 

Hoewel rust essentieel is voor het herstel van een overbelaste schouder, is rust soms niet voldoende. Het is dan ook belangrijk om een arts of fysiotherapeut te benaderen bij aanhoudende schouderklachten, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld. Hieronder staan verschillende situaties waarbij vaak meer dan enkel rust nodig is

  1. Onderliggende aandoeningen. Als er een onderliggende aandoening in de schouder is, zoals een gescheurde pees of een gewrichtsprobleem, biedt rust onvoldoende om het probleem op te lossen. In dergelijke situaties is verdere behandeling, zoals fysiotherapie of medicatie, mogelijk noodzakelijk.
  2. Onvoldoende herstelmaatregelen. Rust moet vaak worden gecombineerd met andere herstelmaatregelen, zoals fysiotherapie, spierversterkende oefeningen of rekoefeningen. Op deze manier wordt ook de kans verkleind dat de klacht weer terugkomt. 
  3. Onderschatting van de ernst. Als de schouderklachten niet verbeteren met rust, kan dit wijzen op erger letsel dat verdere behandeling vereist.

Hoofdstuk 4: Behandelingsopties voor Overbelaste Schouder

De behandelopties zijn afhankelijk van wat de onderliggende oorzaak is van de overbelaste schouder. Het herstel begint echter altijd in het vinden van de juiste balans tussen de belasting en belastbaarheid (wat de schouder aankan) van de schouder. De fysiotherapeut kan jou hierbij adviseren. Vaak bestaat de behandeling uit oefentherapie, waarbij veel gericht wordt op rekoefeningen en spierversterkende oefeningen. Daarnaast kan de behandeling worden aangevuld met technieken zoals mobilisaties, dry needling, taping en massage. 

Naast fysiotherapie is een goede (werk)houding cruciaal. Heb je een kantoorbaan? Tip: de beste houding is de ‘afwisselende houding’. Zorg voor een ergonomische werkplek en let erop dat je niet te lang achtereen zit. Heb je fysiek zwaar werk met veel bovenhandse bewegingen? Wees dan extra alert op je houding en zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt, zodat de schouder kan ontspannen. 

Meestal ben je bij de fysiotherapeut op de juiste plek met overbelaste schouders, maar in sommige gevallen zijn er aanvullende medische behandelingen nodig. Het is dan ook verstandig om naar de huisarts te gaan indien:

Hoofdstuk 5: Voorkomen van Schouderoverbelasting

Voorkomen is beter dan genezen. Hoewel overbelasting niet altijd te voorkomen is, zijn er verschillende tips om de kans op schouderoverbelasting te verkleinen

Hoofdstuk 6: Veelgestelde Vragen (FAQ)

Is slapen aan de aangedane zijde schadelijk?

Slapen aan de aangedane zijde bij een overbelaste schouder kan de pijn verergeren en het herstel vertragen. Dit geldt vooral bij compressie- of ontstekingsklachten. Het is dan ook raadzaam om te proberen op je rug of op je andere zijde te slapen. 

Hoe onderscheid je een overbelaste schouder van andere schouderproblemen?

Het kan soms lastig zijn om een overbelaste schouder te onderscheiden van andere schouderklachten. Veel symptomen overlappen namelijk. Over het algemeen wordt een overbelaste schouder veelal veroorzaakt door herhaalde bewegingen of zwaar fysiek werk. De pijn neemt vaak toe bij het maken van deze bewegingen. Andere schouderklachten kunnen door diverse factoren veroorzaakt worden. Het is dan ook raadzaam om bij schouderklachten naar een arts of fysiotherapeut te gaan om een juiste diagnose te stellen. 

Hoelang duurt het gemiddeld voordat een overbelaste schouder geneest?

De hersteltijd van een overbelaste schouder varieert van persoon tot persoon. Het hangt onder andere af van de ernst van de klacht en de manier waarop je met de overbelasting om gaat. Laat je dan ook adviseren door een arts of fysiotherapeut voor een optimaal herstelproces. Over het algemeen duurt een milde overbelasting enkele weken tot maanden tot het volledig hersteld is. 

Hoofdstuk 7: Conclusie

Overbelasting van de schouders is een veelvoorkomende klacht in Nederland. De klacht komt met name voor bij herhaalde bewegingen bij fysiek zwaar werk. Hoewel rust essentieel is voor het herstel, is er vaak meer nodig voor een optimaal herstel. Gelukkig zijn er verschillende tips om de schouderoverbelasting te verminderen of zelfs preventief te voorkomen. Ervaar jij desondanks schouderklachten die duiden op overbelasting? Schakel een specialist in om advies in te winnen voor een persoonlijk behandelplan. Onze fysiotherapeuten helpen jou graag verder.