Etalagebenen

Veel mensen (met name ouderen) hebben last van etalagebenen.
Met fysiotherapie trainen we de benen zodat u weer goed kunt lopen.

Wat zijn etalagebenen?

De term ’etalagebenen’ (ook wel claudicatio intermittens genoemd) komt van het verschijnsel dat iemand, na een korte afstand lopen, pijn in de benen krijgt. Door even te stoppen zakt de pijn. Het lijkt of er gestopt wordt om even in een etalage te kijken. Door de klachten gaan mensen vaak minder of geforceerd bewegen waardoor andere klachten kunnen ontstaan.

Spieren hebben veel zuurstof nodig tijdens het lopen. Bij ‘etalagebenen’ zijn de bloedvaten in de benen vernauwd waardoor er zuurstoftekort in de spieren ontstaat. Dit zuurstoftekort veroorzaakt pijn en kramp. Door even stil te staan, kan het zuurstoftekort tijdelijk weer worden aangevuld. De grootste risicofactor is roken. Hoge bloeddruk, hoog cholesterol, suikerziekte maar ook overgewicht en te weinig beweging kunnen een rol spelen. Meerdere risicofactoren versterken elkaar. Soms ‘zit het in de familie’ en kunt u er weinig aan doen.

Etalagebenen behandeling

Fysiotherapie Achtse Barrier biedt voor mensen met etalagebenen een behandeltraject aan. Onze fysiotherapeut brengt samen met u de klachten in kaart en gaat uw benen onderzoeken. Daarna wordt een looptest afgenomen. De behandeling bestaat voor het belangrijkste deel uit:

  • Looptherapie, ook tegen een helling en vooral ook dagelijks. Het is belangrijk om zó ver en zó snel te lopen dat er klachten optreden. Door over die pijngrens heen te gaan, verbetert na enige tijd de doorbloeding waardoor u steeds langer kunt lopen.
  • Spierkracht training van de benen
  • Verbeteren van de algemene conditie
  • Herstellen van de goede manier van lopen
  • Het belangrijkste is dat u zelf dagelijks gaat lopen en enkele oefeningen thuis doet.
  • Na drie maanden stopt de behandeling. We bekijken dan samen met u hoe de actievere levensstijl voortgezet kan worden.

De behandeling vindt altijd plaats op verwijzing van de huisarts of vaatspecialist, nadat er door middel van onderzoek een vaatvernauwing is geconstateerd.

Etalagebenen vergoeding

Uw zorgverzekering vergoedt de behandeling vanuit de basisverzekering bij claudicatio intermittens met een maximum van 37 behandelingen. U heeft slechts eenmaal per jaar recht op dit behandelingstraject.

Etalagebenen behandeling in Eindhoven? Maak een afspraak!

Bent u door een huisarts of vaatspecialist doorverwezen? Dan helpen wij u graag met het verhelpen van uw klachten. Vraag via het afspraakformulier direct een afspraak aan. Heeft u nog vragen, of wil u meer informatie? Dan kunt u ons bereiken via het contactformulier, of telefonisch via 040-2424464.

Contact


Locatie aan de Fransebaan

Locatie aan de Fransebaan

Locatie aan de Fransebaan

Laatste nieuws


mei 11, 2023

De beste oplossingen voor lage rugpijn bij zitten en opstaan

Leer hoe je van lage rugpijn af kunt komen bij het zitten en opstaan. Ontdek de…

Lees meer
mei 4, 2023

Zo kom je van pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm af

Ervaar jij pijn in je schouder en nek die uitstraalt naar je arm? Lees dit…

Lees meer
april 20, 2023

De oplossing voor zeurende pijn in schouder en arm

Heb je last van zeurende pijn in je schouder en arm? Ontdek hier de oplossing…

Lees meer