Onze geregistreerde bekkenoefentherapeut is gespecialiseerd in (zwangerschapsgerelateerde) bekken- en bekkenbodemklachten.

Bekkenbodem-klachten
De bekkenbodem is een plaatvormige structuur die is opgebouwd uit spierbundels omgeven door stevig bindweefsel. De bekkenbodem sluit het bekken aan de onderkant trechtervormig af en ondersteunt de organen in het kleine bekken. Bij de vrouw zijn dit de blaas en plasbuis (urethra), de schede en baarmoeder (vagina en uterus) en de endeldarm (rectum).

De bekkenbodem heeft drie functies: steunen van de organen, en openen en sluiten.
Functieverlies of verminderd functioneren van de bekkenbodem kan aanleiding geven verschillende bekkenbodemklachten, zoals blaas- en plasproblemen, ontlastingsproblemen, prostaatklachten, seksuele problemen en verzakkingsklachten.

De meest voorkomende bekkenbodemklachten zijn :

  • stressincontinentie of inspanningsincontinentie
  • overactieve blaas (OAB): frequente aandrang al dan niet in combinatie met incontinentie
  • niet (goed) kunnen uitplassen
  • ontlastingsverlies
  • obstipatie
  • seksuele klachten
  • verzakkingsverschijnselen
  • pijn in de onderbuik of het bekken

Dit soort klachten komen zeer vaak voor. Meer dan een miljoen mensen in Nederland heeft problemen met de bekkenbodem. Van de mensen die ouder zijn dan 50 jaar, ervaart ongeveer de helft een of meer bekkenbodemklachten. Ook mannen ervaren bekkenbodemklachten (zie de kop Specialisaties – Bekkenbodemtherapie).


Bekkenklachten
Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. De bekkenoefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek vaststellen waardoor de klachten ontstaan. Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen. Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken. Daarnaast is het essentieel inzicht te krijgen in houding en beweging in het dagelijks leven om de belasting in het bekkengebied te verbeteren.

Fysiotherapie Achtse Barrier Eindhoven