Ga naar hoofdinhoud

Slaaptherapie

Niet goed kunnen slapen kan erg frustrerend zijn. Bij Fysiotherapie Achtse Barrier kunt u terecht voor slaaptherapie.

Wat is slaaptherapie?

Slaaptherapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, voor u goed toepasbare aanpak. Slaapoefentherapeuten zijn hier speciaal voor bijgeschoold en leren non-stop verder op basis van recente inzichten en nieuwe wetenschappelijke publicaties (www.slaapoefentherapie.nl).

Onze oefentherapeut cesar benadert uw (lichamelijke/mentale) klachten en slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van uw dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van uw slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. Systematisch worden de onderliggende oorzaken en in standhoudende factoren van uw klachten en het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost.

De oefentherapeut helpt u met:

  • Inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen.
  • Inzichten hoe uw klachten samenhangen met slaapproblemen
  • Hoge kwaliteit (adem- visualisatie- haptische en ontspannings-) oefenstof die op maat wordt gemaakt voor uw unieke verstoorde slaappatroon.
  • Cognitief gedragsmatige therapie (vlg J. Beck), gedachtetherapie die u weer positief of neutraal leert denken.
  • Gezonde copingstijl, dat wil zeggen: “u leert adequater en zeker ook rustiger omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen”.
  • Uitleg over de architectuur van een gezonde slaap per leeftijdscategorie.

Slaaptherapie behandeling

Een slaapbehandeling ziet er als volgt uit:

  • Intake: u krijgt de eerste keer een intake waarbij uw persoonlijke verstoorde slaappatroon en de verbanden met uw klachten helder wordt gemaakt en u krijgt direct al inzicht waar u nu eigenlijk van wakker ligt.
  • Vragenlijsten: U zal 1 of meerdere vragenlijsten moeten invullen om meetbaar en inzichtelijk te maken wat uw vorderingen in de loop van de behandelingen zijn.
  • Behandeldoel/plan: Aan het eind van het eerste consult maakt u samen met de oefentherapeut een behandeldoel en een plan van aanpak waarmee u beiden verwacht de problemen te kunnen oplossen.
  • De behandelingen: de behandelingen die hierna gaan volgen geven vorm en inhoud aan dit plan. U zal zowel praatsessies als oefensessies krijgen. In een praatsessie neemt u met de therapeut tips door om beter te slapen of gezonder om te gaan met uw klachten op basis van recente, wetenschappelijk bewezen inzichten die horen bij uw type slaapprobleem of wordt u geholpen met gedachtetherapie, slaaphygiëne, communicatieve vaardigheden, of mindfulness. In een oefensessie krijgt u praktische handvatten, oefenstof en gevoelservaringen en leert u bijvoorbeeld frustratie om te zetten in ontspanning.
  • Eindrapportage naar uw huisarts of specialist. Klanttevredenheidsonderzoek.

Voor de slaapbehandeling neemt u een groot badlaken, uw slaapdagboek (mits u dit al heeft) en eventueel de rapportage van het slaapcentrum mee.

Slaaptherapie in Eindhoven? Maak een afspraak!

Fysiotherapie Achtse Barrier in Eindhoven ondersteunt u graag met slaapoefentherapie. Wilt u meer informatie of vrijblijvend advies over slaaptherapie? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Veelgestelde vragen

We merken dat er veel vragen worden gesteld over slaaptherapie, daarom behandelen we hieronder de meest voorkomende vragen:

Hoe werkt slaaptherapie? Slaaptherapie is een behandeling waarbij technieken worden gebruikt om slaapstoornissen te behandelen en te verbeteren. Het kan cognitieve gedragstherapie omvatten, waarbij patiënten leren over gezonde slaapgewoonten en worden aangemoedigd om negatieve gedachten en zorgen over slaap te identificeren en aan te pakken. Het kan ook ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen, mindfulness en andere methoden omvatten om stress te verminderen en het lichaam voor te bereiden op slaap.

Welke therapie bij slaapproblemen? Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid (CBT-I) wordt vaak aanbevolen voor slaapproblemen. Deze therapie helpt je om negatieve gedachten en gedragingen die je slaap kunnen beïnvloeden, te herkennen en aan te pakken. Het kan ook andere componenten bevatten, zoals slaaphygiëne-educatie, ontspanningstraining, stimuluscontrole-instructie, en slaapbeperkingstherapie.

Waar kan ik terecht met slaapproblemen? Voor slaapproblemen kun je terecht bij je huisarts, een psycholoog, een slaapspecialist of in een slaapkliniek. Afhankelijk van je specifieke klachten en symptomen, kan het nodig zijn om een meer gespecialiseerde medische professional of een slaapkliniek te bezoeken voor verder onderzoek en behandeling.

Kun je genezen van slapeloosheid? Ja, veel gevallen van slapeloosheid kunnen worden behandeld en verbeterd door middel van therapieën zoals cognitieve gedragstherapie, veranderingen in levensstijl en slaapgewoonten, en soms medicatie. De specifieke behandeling hangt af van de onderliggende oorzaken van de slapeloosheid en de individuele omstandigheden van de patiënt.

Wat doen ze in een slaapkliniek? In een slaapkliniek voeren specialisten verschillende tests en onderzoeken uit om de oorzaken van slaapproblemen te diagnosticeren. Dit kan een slaaponderzoek (polysomnografie) omvatten, waarbij je slaappatronen, hersenactiviteit, hartslag, ademhaling en oogbewegingen worden gemeten terwijl je slaapt. Ze kunnen ook behandelingen en therapieën aanbieden om slaapstoornissen aan te pakken, zoals slaaptherapie of ademhalingsapparatuur voor aandoeningen zoals slaapapneu.

Wat is slaaptraining? Slaaptraining is een proces dat helpt om gezonde slaapgewoonten en -routines te ontwikkelen, vaak gebruikt voor baby’s en jonge kinderen, maar kan ook nuttig zijn voor volwassenen. Het doel is om individuen te leren om zelfstandig in slaap te vallen en in slaap te blijven. Er zijn verschillende methoden voor slaaptraining, variërend van “huil het uit” methoden tot meer geleidelijke aanpakken.

Wat is het verschil tussen een slaapprobleem en een slaapstoornis? Een slaapprobleem is een algemene term die kan worden gebruikt om te verwijzen naar elke moeilijkheid of onregelmatigheid in het slapen. Dit kan incidenteel zijn, zoals moeilijkheden met slapen door tijdelijke stress of ziekte. Een slaapstoornis daarentegen is een medische aandoening met specifieke symptomen en criteria, zoals slapeloosheid, slaapapneu, narcolepsie, en rustelozebenensyndroom. Slaapstoornissen zijn vaak chronisch en vereisen medische aandacht en behandeling.

Wat is het beste natuurlijke slaapmiddel? Er zijn verschillende natuurlijke middelen die kunnen helpen om de slaap te verbeteren. Deze omvatten melatonine, een hormoon dat het lichaam van nature produceert om de slaap-waakcyclus te reguleren, kruidensupplementen zoals valeriaanwortel, kamille, lavendel, en levensstijl en ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling, en yoga. Het is echter belangrijk om een arts of slaapspecialist te raadplegen voordat je nieuwe supplementen of middelen begint te gebruiken voor de slaap.

Wat betekent het als je om 3 uur wakker wordt? Wakker worden om 3 uur ‘s nachts kan te wijten zijn aan een aantal factoren, waaronder stress, angst, slapeloosheid, het drinken van alcohol of cafeïne voor het slapengaan, of een onderliggende medische aandoening. Het kan ook te maken hebben met het natuurlijke slaap-waakritme van het lichaam. Als dit regelmatig gebeurt en je overdag vermoeid bent, is het het beste om medisch advies in te winnen.

Wat kunnen ze zien bij een slaaponderzoek? Bij een slaaponderzoek, ook wel polysomnografie genoemd, worden verschillende lichaamsfuncties tijdens de slaap geregistreerd. Dit omvat hersengolven (die de slaapstadia laten zien), oogbewegingen, hartslag, ademhaling, zuurstofniveaus in het bloed, lichaamsbewegingen en snurken of andere geluiden. Deze informatie kan artsen helpen te bepalen of er een slaapstoornis aanwezig is, zoals slaapapneu, rustelozebenensyndroom, narcolepsie, en anderen.

Wat is het 4S ritueel? Het 4S ritueel is een techniek die wordt gebruikt om mensen te helpen in slaap te vallen. Het staat voor “Stil, Slaap, Stop, Slaap.” Het idee is om eerst te ontspannen en stil te zijn, je dan voor te bereiden op slaap, als je niet in slaap kunt vallen, stop dan met proberen en doe iets ontspannends voordat je het opnieuw probeert. Het is bedoeld om de stress en angst te verminderen die kunnen ontstaan als je moeite hebt met slapen.