Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is gericht op de vermindering
van extreme vochtophopingen in het lichaam.

Oedeemtherapie en lymfedrainage is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De oedeemtherapeut heeft hiervoor opleiding een gevolgd en is geregistreerd in het kwaliteitsregister.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van (lymf)oedeem. Lymfoedeemis een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaam. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht door een ongeval, ziekte of stress.

Manuele lymfedrainage is een lichte vorm van massage die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie zorgt ervoor dat teveel aan vocht (zowel zichtbaar als onzichtbaar oedeem) beter en/of sneller via de lymfebanen wordt afgevoerd. Om dit proces te stimuleren wordt de oedeemtherapie gecombineerd met fascie en bindweefsel technieken.

De fascia is een bindweefsel dat als een dun web alle structuren van het lichaam omsluit. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel.

Ten gevolge van een trauma, operatie bestraling of stress kan er lokaal een fibrose (verharding van het bindweefsel) ontstaan, waardoor vocht vastgehouden wordt, de bloedcirculatie en de afvoer van lymfevocht stagneert. Daarnaast kan er druk op een zenuw ontstaan waardoor er pijn ervaren wordt. Het aangedane gebied wordt hard, stug en minder flexibel, waardoor bewegingsbeperkingen ontstaan.

Ontstaan van (lymf)oedeem

Lymfoedeem ontstaat vaak geleidelijk en kan een chronisch karakter krijgen. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of verworven als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem). Bekende vormen van secundair lymfoedeem zijn armlymfoedeem na een borstoperatie met okselklier verwijdering en beenlymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie.

Patiënten die na een operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem.

Oedeemtherapie behandeling

Onze oedeemtherapeut in een van onze praktijken voor fysiotherapie Eindhoven beoordeelt eerst uw houding en beweeglijkheid van omliggende spieren en gewrichten. Daarna gaat de therapeut verder met het lokale en regionaal onderzoeken van het lymfoedeem, en beoordeelt het eventuele operatiegebied en littekens.
De therapeut kan vervolgens de volgende behandelingen toe passen:

  • manuele lymfedrainage en/of fascie technieken
  • lymfetaping
  • tijdelijk zwachtelen van arm of been
  • oefeningen en bewegingen die helpen om de zwelling te verminderen
  • advies voor het dagelijks leven
  • dragen van een (op maat aangemeten) elastische kous

De gekozen behandeling en de uiteindelijke behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van het oedeem. De behandeleffecten, van de locatie waar het oedeem zich bevindt, zijn doorgaans omvangvermindering, spanningsafname, pijnvermindering, functieverbetering en kracht-, coördinatie- en bewegingsverbetering.

Wilt u meer informatie? Download hier onze brochure over oedeemtherapie.

Oedeemtherapie in Eindhoven? Maak een afspraak!

Voor oedeemtherapie kunt u een afspraak maken bij onze oedeemtherapeut Jolijn van Osta. Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464

Contact


Locatie aan de Fransebaan

Locatie aan de Fransebaan

Locatie aan de Fransebaan

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer