Ga naar hoofdinhoud

Mulligan therapie

Deze vorm van therapie is er op gericht om door middel van mobilisatie en beweging om de mobiliteit te verbeteren.

Mulligan therapie is een vorm van manuele therapie waar de patiënt een actieve rol in speelt. De therapie gaat er vanuit dat gewrichten die scheef staan, of niet op de goede plek staan, niet goed kunnen functioneren. Dit resulteert in klachten binnen het bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen). Door middel van Mulligan therapie worden uw gewrichten pijnvrij gecorrigeerd, waardoor er verbetering van het bewegingspatroon plaatsvindt en de klachten verdwijnen.

Wat is Mulligan therapie

Mulligan therapie is een vorm van manuele therapie die mobilisatie en beweging gebruikt om de mobiliteit van de patiënt te herstellen en klachten in het bewegingsapparaat te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. De therapie focust zich voornamelijk op het verlichten van pijn en het verbeteren van de gewrichtsmobilisatie.

Mulligan therapie (ook wel bekend als Mulligan concept of de Mulligan methode) is ontstaan in Nieuw-Zeeland, en vernoemd naar de bedenker, fysiotherapeut Brian Mulligan. 

Mulligan therapie is een veilige en pijnvrije manier van behandelen, waar binnen korte tijd de gewenste resultaten worden behaald. Deze resultaten worden behaald door manuele technieken in combinatie met en een actieve benadering, waarbij de patiënt zelf fysiologische bewegingen uitvoert.

De therapie bestaat uit twee hoofdcomponenten:

  • Een actieve rol van de patiënt, die fysiologische bewegingen uitvoert
  • Een ondersteunende rol van de therapeut, die zorgt dat de gewrichten in een pijnvrije een correcte uitgangspositie staan

De gecorrigeerde bewegingen moeten verschillende keren herhaald worden. Vaak krijgt u ook bewegingen ook als huiswerkoefening mee. Bij enkele gewrichten kan medical taping een ondersteunende rol bieden om de gecorrigeerde stand te ondersteunen.

Door het Mulligan concept te gebruiken wordt de stijfheid verminderd, verkeerde houdingen gecorrigeerd en de pijn verminderd.

Verschil tussen Mulligan therapie en manuele therapie

Mulligan therapie is relatief nieuw. Het verschil met manuele therapie is dat bij de Mulligan therapie actieve bewegingen door de patiënt verricht moeten worden, terwijl de therapeut het gewricht in een pijnvrije uitgangspositie houdt. 

Bij manuele therapie heeft de patiënt zelf geen actieve rol. De therapeut voert in dit geval de mobilisaties uit. De patiënt hoeft geen handelingen of bewegingen uit te voeren.

Wanneer biedt Mulligan therapie de oplossing?

Alle gewrichten in het menselijk lichaam kunnen gecorrigeerd worden door middel van Mulligan therapie. Ook kunnen bijna alle klachten in het bewegingsapparaat worden behandeld door deze therapie. Het maakt niet uit of dit acute klachten zijn, of klachten die al tijden aanwezig zijn.

Als u last heeft vast een gewricht wat geen correctie uitgangspositie heeft en dus niet goed functioneert, is Mulligan therapie vaak de oplossing. Of het nu gaat om een enkelverstuiking of chronische gewrichtspijn. Deze behandelmethode wordt ook vaak gebruikt in de (top)sport, aangezien het een effectief en langdurig en effect heeft.

Behandelbare klachten

De Mulligan therapie heeft vaak goede resultaten op de volgende klachten:

Mulligan therapie in Eindhoven?

Bij Fysiotherapie Achtse Barrier in Eindhoven helpen we u graag als u last heeft van klachten binnen het bewegingsapparaat. Onze therapeuten hebben ieder een eigen specialisme, waardoor u de beste behandeling krijgt passend bij uw klacht. Ook voorzien wij u vrijblijvend van persoonlijk advies op maat.

Maak een afspraak!

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Veelgestelde vragen

We merken dat er veel vragen worden gesteld over Mulligan therapie, daarom behandelen we hieronder de meestvoorkomende vragen:

Wat is de Mulligan methode? De Mulligan methode is een vorm van manuele therapie die zich richt op pijnverlichting en functieherstel door het uitvoeren van mobilisaties met beweging (Mobilisation with Movement, MWM). Het is ontwikkeld door de fysiotherapeut Brian Mulligan uit Nieuw-Zeeland en is gebaseerd op het idee dat kleine uitlijningsfouten in de gewrichten kunnen leiden tot pijn en beperkte beweging.

Wat is Mobilisation with Movement? Mobilisation with Movement (MWM) is een techniek die wordt gebruikt in de Mulligan-methode. Het gaat om het uitvoeren van passieve gewrichtsmobilisatie door de therapeut terwijl de patiënt actieve bewegingen maakt. Het doel is om pijn te verminderen en de bewegingsvrijheid te verbeteren.