Medical taping

Medical taping is een effectieve manier om verschillende lichamelijke
klachten te verhelpen of te voorkomen.

Wat is medical taping?

Medical taping is het gebruiken van elastische kinesiotape om lichamelijke problemen te verhelpen of te voorkomen. De tape, die aangebracht wordt op de huid, ondersteunt de spieren zonder daarbij de beweging te beperken. De therapeutische tape wordt strategisch op het lichaam aangebracht om ondersteuning te bieden, pijn te verminderen, een zwelling te verminderen of om de prestaties te verbeteren. Daarnaast wordt medical taping vaak gebruikt bij de behandeling van blessures.

Hoe werkt medical taping?

De kinesiotape – de tape die gebruikt wordt bij medical taping – is erg rekbaar. De tape is ontworpen om de elasticiteit van de huid na te bootsen, zodat u uw volledige bewegingsbereik kunt gebruiken. 

Medical tape creëert ruimtes voor de gewrichten

Wanneer de tape op uw lichaam wordt aangebracht, tilt de tape uw huid zachtjes op. Hierdoor ontstaat er een microscopisch kleine ruimte tussen uw huid en de onderliggende weefsels. Dit geeft de gewrichten, bijvoorbeeld het kniegewricht of schoudergewricht, meer ruimte om te bewegen, wat resulteert in een kleinere kans van gewrichtsirritatie.

Medical tape heeft invloed op de waarneming van pijn

Naast dat de tape ruimte creëert voor de gewrichten, verandert de tape de informatie die uw sensorische zenuwstelsel verzendt over pijn in uw lichaam. Alle weefsels in het lichaam bevatten namelijk sensorische receptoren die pijn, temperatuur en aanrakingen waarnemen. De tape creëert een soort lift die de onderliggende weefsels ontlaadt. Dit zorgt ervoor dat de hersenen een ander signaal ontvangen van deze receptoren. Het aanbrengen van medical tape kan dus invloed hebben op de waarneming van pijn.

Medical taping verbetert de circulatie van bloed en vloeistoffen

Medical taping verbetert ook de bloedsomloop en stimuleert de circulatie van het lymfevocht. 

Door de tape ontstaat er extra onderhuidse ruimte waardoor de druk in het gebied onder de huid afneemt. Deze verandering heeft positieve invloed op de stroming van (o.a.) lymfevocht en het bloed door uw lichaam.

Het lymfestelsel is belangrijk voor de manier waarop uw lichaam een zwelling en vochtophoping reguleert. Aangezien medical taping de circulatie van het lymfevocht verbetert, wordt de tape vaak aangebracht als u een zwelling of andere blessure heeft.

Wanneer helpt medical taping?

Medical taping wordt vaak toegepast om tijdens de behandeling sneller tot een resultaat te komen. Het weefsel kan beter herstellen doordat bepaalde processen in het lichaam gestimuleerd of ondersteund worden. Het hoofddoel van de tape is dus om de blokkades die het herstelproces kunnen vertragen te verminderen of zelfs op te lossen.

In praktijk wordt medical taping vaak toegepast op bij een van de volgende situaties:

Het behandelen van spierblessures

Een blessure wordt vaak behandeld door de juiste therapie, bijvoorbeeld fysieke behandeling en oefeningen, in combinatie met medical taping. De tape wordt voor deze toepassing voornamelijk gebruikt om de pijn en zwelling te verminderen. 

De ondersteuning van zwakkere spieren of gewrichten

Naast het behandelen van blessures wordt de kinesiotape ook gebruikt om spieren of gewrichten te voorzien van extra ondersteuning. De kinesiotape geeft u de mogelijkheid om te bewegen zonder enige beperkingen in tegenstelling tot medische of athletische tape.

Bijvoorbeeld bij RSI, een tennisarm of een golfelleboog kan medical taping de juiste ondersteuning bieden.

Corrigeren van lichaamshouding en bewegingsrichting

Ook wanneer spieren hun functie verliezen of gewend zijn geraakt aan een verkeerde manier van werken, wat een foutieve lichaamshouding of verkeerde bewegingsrichting als gevolg heeft, kan medical taping een oplossing bieden.

De tape op uw lichaam zorgt ervoor dat u bewust bezig bent met het aannemen van een juiste lichaamshouding.

Het verbeteren van prestaties

Medical taping wordt ook gebruikt om topprestaties te bereiken, en (top)atleten te beschermen tegen blessures. Zo gebruiken hardlopers vaak kinesiotape wanneer ze een marathon lopen, aangezien dit hun gewrichten meer ruimte geven om te bewegen. 

Verschillende studies hebben aangetoond dat medical taping de prestaties van vermoeide spieren verbetert.

Verminderen van vochtophopingen

Indien een lichaamsdeel meer vocht ontvangt dan afvoert, ontstaat er een vochtophoping (ook wel oedeem genoemd). Om de circulatie van het lymfevocht te stimuleren kan medical tape worden aangebracht. De tape lift de huid, waardoor de circulatie van het vocht gestimuleerd wordt. Hierdoor blijft de aan- en afvoer van het vocht beter in balans.

Voordelen medical taping

Vaak wordt medical taping tijdens een behandeltraject toegepast in combinatie met de juiste therapie, bijvoorbeeld manuele therapie. Het aanbrengen van de tape brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • De druk op de spieren en gewrichten wordt direct vermindert
  • De pijn neemt direct af
  • Door de elasticiteit van de tape behoudt u uw bewegingsvrijheid
  • De tape bevordert het herstel van spierblessures
  • De tape verbetert de spierfuncties
  • De tape vermindert vochtophopingen bij blessures of kneuzingen

Medical taping in Eindhoven?

Bij Fysiotherapie Achtse Barrier zijn we o.a. gespecialiseerd in het aanbrengen van medical tape. Naast dat we u de beste behandeling passend bij uw klacht bieden, kunnen we u ook vrijblijvend voorzien van persoonlijk advies.

Maak een afspraak!

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Contact


Locatie aan de Fransebaan

Locatie aan de Fransebaan

Locatie aan de Fransebaan

Laatste nieuws


oktober 22, 2021

Start Gecombineerde Leefstijl Interventie

22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…

Lees meer