Naarmate u ouder wordt neemt de kans op lichamelijke beperkingen toe. Uw lichaam slijt nou eenmaal gedurende uw leven, het is dus niet gek dat de meeste senioren wat stijver en strammer zijn dan de jongeren. Indien hier ook nog andere aandoeningen bij komen, kan het zijn dat u beperkt wordt in uw kunnen. Het doel van de geriatriefysiotherapeut is u begeleiden en mogelijke aandoeningen te behandelen zodat u uw zelfstandigheid terugkrijgt.

Wat is geriatrie fysiotherapie?

Geriatrie fysiotherapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van ouderdomsgebreken, die voornamelijk voorkomen bij senioren. In deze vorm van fysiotherapie ligt de focus op de ongemakken en aandoeningen die het ouder worden met zich meebrengen. Een geriatriefysiotherapeut is dus een fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van ouderdomsaandoeningen.

De term ‘geriatrie fysiotherapie’ fungeert als een overkoepelende term aangezien het gebruikt wordt om alle verschillende problemen die mensen ervaren als ze ouder worden te omschrijven. Veelvoorkomende aandoeningen die worden behandeld met deze vorm van fysiotherapie zijn:

  • Artritis
  • Gewrichtsvervanging
  • Neurologische aandoeningen
  • Evenwichts- en loopstoornissen
  • Osteoporose

Sinds 2009 wordt geriatrische fysiotherapie in Nederland erkend als een specialisatie binnen de fysiotherapie.

Moet u oud zijn om in aanmerking te komen voor geriatrie fysiotherapie?

Alhoewel de voornaamste doelgroep van deze therapie ligt tussen de 65 tot 90+ jaar, wordt deze therapie gebruikt om ouderdomsverschijnselen ten gevolge van een andere aandoening te behandelen. U kunt dus ook in aanmerking komen voor geriatrie fysiotherapie als u bijvoorbeeld een beroerte heeft gehad, last heeft van dementie of als u een gebroken heup heeft. U hoeft dus niet perse oud te zijn om in aanmerking te komen voor deze vorm van fysiotherapie.

Behandeldoelstellingen geriatrie fysiotherapie

Afhankelijk van uw situatie stelt de fysiotherapeut verschillende behandeldoelstellingen samen met u op. De fysiotherapeut schrijft een behandelplan uit om deze doelstellingen te bereiken. Uw ontwikkelingen en de bijbehorende metingen worden genoteerd in het behandeldossier. 

Lichaamsbeweging en oefeningen

Lichaamsbeweging is het cruciale onderdeel van het behandelplan. Onze therapeuten schrijven op basis van de behandeldoelstellingen gerichte oefeningen voor. Door dagelijks de voorgeschreven oefeningen uit te voeren, verbetert u uw spierkracht, coördinatie, flexibiliteit, balans en het fysiek uithoudingsvermogen. De oefeningen zorgen daarnaast ervoor dat uw gehele mobiliteit verbeterd. 

Veelvoorkomende oefeningen zijn:

  • Looptraining 
  • Rekken
  • Weerstandstraining

Adviseren en begeleiden

Om de voortgang die gemaakt wordt tijdens de behandelingen op peil te houden, voorziet de fysiotherapeut u van nuttige tips. Zo denken wij mee over het veilig uitvoeren van de dagelijkse oefeningen en welke hulpmiddelen u hiervoor het beste kunt gebruiken.

Ook adviseert en begeleidt de geriatrie fysiotherapeut gezinsleden en mantelzorgers van de patiënt. Zij worden samen met u geïnformeerd over het ziektebeeld, de vooruitzichten, het behandelplan en handelingen die u dagelijks moet uitvoeren. 

Geriatrie fysiotherapie in Eindhoven?

Bij Fysiotherapie Achtse Barrier is het ons doel patiënten te helpen hun onafhankelijkheid terug te krijgen. Onze therapeuten hebben ieder een eigen specialisme, waardoor u de beste behandeling krijgt passend bij uw klacht. Ook kunnen wij u vrijblijvend voorzien van een persoonlijk advies op maat.

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.