Geriatrie oefentherapie

Bij het ouder worden ontstaan vaak lichamelijke beperkingen.
Oefentherapie kan u helpen om mobiel te blijven.

Wat is geriatrieoefentherapie?

Geriatrieoefentherapie is een vorm van oefentherapie die zich richt op het behandelen van oudere mensen die last hebben van meerdere klachten en/of ziektes tegelijk. Dit geldt zowel voor mensen met complexe- en meervoudige gezondheidsproblemen als voor kwetsbare ouderen of ouderen met een hoge leeftijd.

De geriatrieoefentherapeut adviseert en begeleidt ook gezinsleden en eventuele mantelzorgers. Dit kan bijvoorbeeld door het informeren over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

Afhankelijk van uw situatie en hulpvraag worden behandeldoelstellingen samen met u opgesteld. Daarna wordt er een plan opgesteld om de doelstellingen te bereiken. De behandeling bestaat vaak uit het oefenen en trainen van de (dagelijkse) handelingen die problemen geven. Dit is gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. U kunt bij ons o.a. terecht voor:

 • Mobiliteitsbeperkingen: moeite met dagelijkse bewegingen zoals opstaan, gaan zitten, in en
  uit bed komen, (trap)lopen, verminderde conditie en/of spierverzwakking na lange
  immobiliteit.
 • Problemen bij activiteiten in het dagelijkse leven: aan- en uitkleden, wassen, openen van
  deuren en kranen en huishoudelijke taken.
 • Revalidatie bij neurologische aandoeningen: na een beroerte, bij dementie of andere
  aandoeningen.
 • Revalidatie na een heup- of knieoperatie.
 • Behandeling van artrose, reuma en osteoporose.
 • Loopproblemen.
 • Balansproblemen, angst om te vallen, valpreventie en valgevaar.
 • Advisering bij hulpmiddelen.
 • Behandeling na opname in het ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum.

Moet u oud zijn om in aanmerking te komen voor geriatrie oefentherapie?

Alhoewel de voornaamste doelgroep van deze therapie ligt tussen de 65 tot 90+ jaar, wordt deze therapie gebruikt om ouderdomsverschijnselen ten gevolge van een andere aandoening te behandelen. U kunt dus ook in aanmerking komen voor geriatrie oefentherapie als u bijvoorbeeld een beroerte heeft gehad, last heeft van dementie of als u een gebroken heup heeft. U hoeft dus niet perse oud te zijn om in aanmerking te komen voor deze vorm van oefentherapie.

Behandeldoelstellingen geriatrie oefentherapie

Afhankelijk van uw situatie stelt de oefentherapeut verschillende behandeldoelstellingen samen met u op. De oefentherapeut schrijft een behandelplan uit om deze doelstellingen te bereiken. Uw ontwikkelingen en de bijbehorende metingen worden genoteerd in het behandeldossier. 

Lichaamsbeweging en oefeningen

Lichaamsbeweging is het cruciale onderdeel van het behandelplan. Onze therapeuten schrijven op basis van de behandeldoelstellingen gerichte oefeningen voor. Door dagelijks de voorgeschreven oefeningen uit te voeren, verbetert u uw spierkracht, coördinatie, flexibiliteit, balans en het fysiek uithoudingsvermogen. De oefeningen zorgen daarnaast ervoor dat uw gehele mobiliteit verbeterd. 

Veelvoorkomende oefeningen zijn:

 • Looptraining 
 • Rekken
 • Weerstandstraining

Adviseren en begeleiden

Om de voortgang die gemaakt wordt tijdens de behandelingen op peil te houden, voorziet de oefentherapeut u van nuttige tips. Zo denken wij mee over het veilig uitvoeren van de dagelijkse oefeningen en welke hulpmiddelen u hiervoor het beste kunt gebruiken.

Ook adviseert en begeleidt de geriatrie oefentherapeut gezinsleden en mantelzorgers van de patiënt. Zij worden samen met u geïnformeerd over het ziektebeeld, de vooruitzichten, het behandelplan en handelingen die u dagelijks moet uitvoeren. 

Geriatrie oefentherapie in Eindhoven?

Bij Fysiotherapie Achtse Barrier is het ons doel patiënten te helpen hun onafhankelijkheid terug te krijgen. Onze therapeuten hebben ieder een eigen specialisme, waardoor u de beste behandeling krijgt passend bij uw klacht. Ook kunnen wij u vrijblijvend voorzien van een persoonlijk advies op maat.

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Contact


Locatie aan de Fransebaan

Locatie aan de Fransebaan

Locatie aan de Fransebaan

Laatste nieuws


mei 11, 2023

De beste oplossingen voor lage rugpijn bij zitten en opstaan

Leer hoe je van lage rugpijn af kunt komen bij het zitten en opstaan. Ontdek de…

Lees meer
mei 4, 2023

Zo kom je van pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm af

Ervaar jij pijn in je schouder en nek die uitstraalt naar je arm? Lees dit…

Lees meer
april 20, 2023

De oplossing voor zeurende pijn in schouder en arm

Heb je last van zeurende pijn in je schouder en arm? Ontdek hier de oplossing…

Lees meer