Ga naar hoofdinhoud

Dry needling

Bij de dry needling behandeling zoekt de fysiotherapeut naar triggerpoints en laat deze ontspannen door een droge naald.

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Hierbij wordt een droge acupunctuurnaald gebruikt en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten (dry needling). Bij Fysiotherapie Achtse Barrier, dé fysio in Eindhoven, bieden wij dry needling behandelingen door gecertificeerde fysiotherapeuten.

Verschil acupunctuur en dry needling

Bij acupunctuur worden in tegenstelling tot dry needling vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Dry needling behandeling

Bij de dry needling behandeling zoekt de fysiotherapeut naar deze triggerpoint plaatsten, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van je klachten. Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn/stijfheid in een spier; pijn op ‘afstand’
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Onze geschoolde dry needling fysiotherapeut analyseert eerst uw klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt de therapeut de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken en zoekt naar de bewuste triggerpoints. De dry needling behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt onze therapeut vaak meerdere spieren met dry needling.

Doet dry needling pijn?

Het inbrengen van het dry needling naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort kramp gevoel. Na of tijdens de dry needling behandeling kan de spier wel wat vermoeid of stijf aanvoelen, maar dat is vaak van korte duur.

Na de dry needling behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Dry needling in Eindhoven? Maak een afspraak!

Is dry needling de oplossing voor uw klachten? Maak dan een afspraak via onze website. Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464

Veelgestelde vragen

We merken dat er veel vragen worden gesteld over dry needling, daarom behandelen we hieronder de meestvoorkomende vragen:

Waar is dry needling goed voor? Dry needling is effectief voor de behandeling van musculoskeletale pijn en bewegingsbeperkingen die worden veroorzaakt door myofasciale triggerpoints, oftewel spierknopen. Dit kunnen bijvoorbeeld klachten zijn zoals nekpijn, hoofdpijn, rugpijn, of bepaalde vormen van arm- of beenpijn.

Wat zijn de nadelen van dry needling? Zoals bij elke behandeling zijn er ook bij dry needling potentiële bijwerkingen, zoals tijdelijke pijn, vermoeidheid, lichte bloeding op de prikplek of, zeldzaam, een flauwte tijdens of na de behandeling. Het is belangrijk dat je je bewust bent van deze risico’s en deze bespreekt met je therapeut.

Hoe pijnlijk is dry needling? De ervaring van pijn bij dry needling varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen voelen minimale pijn als de naald wordt ingebracht, terwijl anderen een kortdurende scherpe pijn kunnen ervaren. Daarnaast kan het aanprikken van de spierknoop een zogenaamde ‘twitch’ veroorzaken, wat als onaangenaam kan worden ervaren.

Hoe lang rust na dry needling? Na een dry needling-sessie wordt over het algemeen aangeraden om het de rest van de dag rustig aan te doen, om het lichaam tijd te geven om te herstellen. Intense lichamelijke activiteit wordt meestal ontmoedigd op de dag van de behandeling.

Waarom moet je veel drinken na dry needling? Na een dry needling-sessie wordt vaak aangeraden om veel water te drinken. Dit helpt om eventuele afvalstoffen die vrijkomen bij het losmaken van de spierknopen, sneller uit het lichaam te verwijderen en kan bijdragen aan het herstel.

Is dry needling wetenschappelijk bewezen? Ja, er zijn verschillende studies die de effectiviteit van dry needling voor verschillende aandoeningen ondersteunen, hoewel het bewijs sterker is voor sommige aandoeningen dan voor andere.

Hoe vaak moet je dry needling doen? Het aantal benodigde behandelingen met dry needling varieert sterk en hangt af van de aard en ernst van de klachten. Dit zal worden besproken tijdens je eerste afspraak met de therapeut.

Is dry needling verzekerd? Dry needling valt meestal onder de vergoeding voor fysiotherapie van je zorgverzekering, maar het is altijd raadzaam om dit te controleren bij je eigen zorgverzekeraar.

Wie mag dry needling toepassen? Dry needling mag alleen worden toegepast door daarvoor specifiek opgeleide zorgverleners, zoals fysiotherapeuten. Het is belangrijk dat de behandelaar gecertificeerd is om deze techniek veilig en effectief te kunnen toepassen.

Wat zijn triggerpoints en dry needling? Triggerpoints zijn knopen in de spieren die pijn en bewegingsbeperking kunnen veroorzaken. Dry needling is een behandelmethode waarbij deze triggerpoints worden aangeprikt met een dunne naald. Hierdoor ontspant de spier zich, wat leidt tot pijnvermindering en verbeterde mobiliteit.