Ga naar hoofdinhoud

COPD fysiotherapie

Heeft u last van COPD? Met fysiotherapie trainen we de spieren en de conditie!

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor chronische longziekten, waaronder chronische bronchitis en longfibrose. Bij deze aandoeningen kunnen de longen onvoldoende zuurstof in het bloed brengen. Patiënten kunnen hierdoor benauwd worden en elke ademhaling kost energie. Bewegen met COPD is ook vaak een uitdaging. Hierdoor kunnen spierkracht en conditie achteruit gaan. Toch is voldoende beweging juist voor mensen met COPD erg belangrijk. Beweging traint de spieren en geeft u een betere conditie, zodat u minder snel moe bent en sneller herstelt van griep of ziekte.

COPD fysiotherapie behandelplan

We stellen samen met u een behandelplan op, afhankelijk van uw klachten. Om een programma op maat te maken, werken we nauw samen met de artsen en praktijkondersteuners binnen ELZ’ en met de longartsen en longverpleegkundigen binnen het ziekenhuis. De fysiotherapeut stelt samen met u een trainingsprogramma op, dat past bij wat u kunt.

Een programma bewegen met COPD bestaat bijvoorbeeld uit:        

  • Algemene conditietraining: bijvoorbeeld lopen en fietsen en roeien op apparaten
  • Krachttraining: bijvoorbeeld met gewichten of elastieken. 
  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspannings- en rekkingsoefeningen.
  • U leert er hoe u zo goed mogelijk voldoende kunt bewegen.

Wordt COPD fysiotherapie vergoed?

Sinds 1 januari 2019 wordt fysio- en oefentherapie bij COPD vanaf de eerste behandeling uit de basisverzekering vergoed. Hierbij is er wel een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In de eerste 12 maanden (startjaar) zijn dit er, afhankelijk van de ernst van de klachten, maximaal 70. Ook in de jaren daarna (onderhoudsjaren) is het aantal behandelingen afhankelijk van de indeling in de klassen A-D (max 52 behandeling).

COPD fysiotherapie in Eindhoven? Maak een afspraak!

Fysiotherapie Achtse Barrier in Eindhoven helpt u graag verder met het verhelpen van uw klachten. Vraag via het online afspraakformulier direct een afspraak aan. Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen? Dan kun u ons bereiken via het contactformulier. Ook telefonisch zijn wij te bereiken via 040-2424464

Veelgestelde vragen

We merken dat er veel vragen worden gesteld over COPD, daarom behandelen we hieronder de meest voorkomende vragen:

Wat doet een fysiotherapeut bij COPD? Een fysiotherapeut begeleidt en behandelt personen met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) door middel van specifieke ademhalings- en lichamelijke oefeningen. Deze kunnen helpen de spierkracht en het uithoudingsvermogen te vergroten, de ademhaling te verbeteren, het energieniveau te verhogen en het beheren van symptomen zoals kortademigheid.

Welke fysiotherapie bij COPD? Fysiotherapie bij COPD kan bestaan uit ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging, en kracht- en conditietraining. Daarnaast kan de fysiotherapeut advies geven over het beheersen van symptomen en het verbeteren van de algemene gezondheid en kwaliteit van leven.

Hoeveel fysio bij COPD? Het aantal fysiotherapiesessies voor COPD kan variëren afhankelijk van de ernst van de ziekte en de individuele behoeften van de patiënt. Het is belangrijk om een persoonlijk behandelplan op te stellen met de fysiotherapeut om de beste resultaten te bereiken.

Welke behandelingen kunnen helpen bij COPD? Behandelingen voor COPD kunnen medicatie, longrevalidatie, fysiotherapie, ademhalingsoefeningen, en in ernstige gevallen, zuurstoftherapie of chirurgie omvatten. Het is belangrijk om met een zorgverlener te overleggen over het beste behandelplan.

Wat niet doen bij COPD? Bij COPD wordt het afgeraden om te roken of blootgesteld te worden aan rook, zware luchtvervuiling of allergenen. Overmatige fysieke inspanning zonder begeleiding kan ook nadelig zijn.

Welke sport is goed voor COPD? Lichte tot matige lichaamsbeweging is over het algemeen gunstig voor mensen met COPD. Dit kan wandelen, fietsen, zwemmen of begeleide oefeningen in een sportschool omvatten.

Wat verergert COPD? Factoren die COPD kunnen verergeren, zijn onder andere roken, blootstelling aan luchtvervuiling, allergenen, koude lucht, overmatige fysieke inspanning zonder de juiste begeleiding, en luchtweginfecties.

Waarom fysiotherapie bij COPD? Fysiotherapie kan helpen om de symptomen van COPD te beheersen, de lichamelijke conditie te verbeteren, de ademhaling te vergemakkelijken, het energieniveau te verhogen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Kan COPD verbeteren? Hoewel COPD een progressieve ziekte is die niet kan worden genezen, kunnen de symptomen en de kwaliteit van leven aanzienlijk worden verbeterd met de juiste behandeling en levensstijlveranderingen, zoals stoppen met roken, gezond eten, voldoende bewegen, en regelmatige controles en behandeling door zorgprofessionals.

Is fietsen goed voor COPD? Ja, fietsen kan een effectieve vorm van lichaamsbeweging zijn voor mensen met COPD. Het helpt bij het verbeteren van de cardiovasculaire conditie en spierkracht zonder te veel druk op de gewrichten uit te oefenen. Het is echter belangrijk om de intensiteit van de training aan te passen aan het individuele vermogen en om te trainen onder begeleiding van een gezondheidsprofessional.

Hoe kun je je longen sterker maken? Je kunt je longen sterker maken door regelmatige lichaamsbeweging, het doen van ademhalingsoefeningen, een gezond dieet volgen, voldoende hydrateren, en blootstelling aan rook en andere schadelijke stoffen vermijden. Het is ook belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan en de aanbevelingen van zorgprofessionals op te volgen.

Kun je conditie opbouwen met COPD? Ja, ondanks de ademhalingsproblemen die COPD veroorzaakt, is het nog steeds mogelijk om je conditie te verbeteren. Dit kan gedaan worden door regelmatig te oefenen, zoals lopen of fietsen, en door specifieke ademhalings- en krachttrainingsoefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Is COPD te zien op een longfoto? COPD kan meestal worden geïdentificeerd op een longfoto, die tekenen van longschade en -ontsteking kan onthullen. Echter, de definitieve diagnose van COPD wordt vaak bevestigd met een longfunctietest genaamd spirometrie, die de luchtstroom in en uit de longen meet.

Hoe merk je dat COPD erger wordt? Tekenen dat COPD erger wordt kunnen onder andere toenemende kortademigheid, frequenter hoesten, verhoogde slijmproductie, vermoeidheid, gewichtsverlies, frequente luchtweginfecties en verminderde tolerantie voor lichamelijke activiteit omvatten. Als deze symptomen optreden, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen.

Hoe ademen mensen met COPD? Mensen met COPD kunnen moeite hebben met ademen, vooral tijdens inspanning. Ze kunnen sneller en oppervlakkiger ademen dan gezonde mensen en hebben vaak hulp nodig van ademhalingstechnieken, zoals gecontroleerde ademhaling en pursed-lip breathing (waarbij je inademt door je neus en uitademt door je mond met je lippen op elkaar gedrukt), om hun ademhaling te beheersen en kortademigheid te verminderen.