Ga naar hoofdinhoud

Bekkenbodem therapie

Iedereen kan last krijgen van bekkenbodemklachten. Wij helpen u graag met het verhelpen van uw klachten.

Wat is bekkenbodem therapie?

Bekkenoefentherapie (ook wel bekkenbodemtherapie) is een specialisatie in de oefentherapie Cesar om klachten van het bekken en de bekkenbodem te verhelpen. Bekkenoefentherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Door middel van uitleg en oefeningen kunt u de bekkenbodemspieren beter onder controle krijgen. Bekkenbodem oefentherapie wordt ook toegepast binnen zorgprogramma ‘Urine- incontinentie’’.

Bekkenbodemklachten

De bekkenbodem is een plaatvormige structuur die is opgebouwd uit spierbundels omgeven door stevig bindweefsel. De bekkenbodem sluit het bekken aan de onderkant trechtervormig af en ondersteunt de organen in het kleine bekken. Bij de vrouw zijn dit de blaas en plasbuis (urethra), de schede en baarmoeder (vagina en uterus) en de endeldarm (rectum).

De bekkenbodem heeft drie functies, namelijk steunen (van blaas, baarmoeder en darm), openen en sluiten. De bekkenbodemspieren kunnen te gespannen of te slap zijn. Ook kan het zijn dat deze spieren niet op de goede manier of op het juiste moment functioneren, waardoor klachten optreden.

Hoe ontstaan bekkenbodemklachten?

Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed werkt. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. De pijnklachten in het bekkengebied kunnen meerdere oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • tijdens of na een zwangerschap;
  • het uitvoeren van te zware handelingen;
  • een val;
  • de overgang;
  • een blaasontsteking;
  • langdurig een verkeerde houding aannemen;
  • na een buik- of prostaatoperatie;

Soms hangen de klachten samen met medicijngebruik, met andere ziekten, met psychische factoren of is de oorzaak onduidelijk. De bekkenoefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek beter vaststellen waardoor de klachten ontstaan.

Veel voorkomende bekkenbodemklachten 

  • ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning, zoals springen, bukken, tillen, hoesten; 
  • veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen; 
  • ongewild verlies van ontlasting; 
  • vaak moeizaam ontlasting kwijt kunnen (obstipatie); 
  • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen; 
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen.
  • pijnklachten met het vrijen.

Dit soort klachten komen zeer vaak voor. Meer dan een miljoen mensen in Nederland heeft problemen met de bekkenbodem. Van de mensen die ouder zijn dan 50 jaar, ervaart ongeveer de helft een of meer bekkenbodemklachten. Ook mannen ervaren bekkenbodemklachten.

Hoe verloopt de bekkenbodem oefentherapie?

Onze bekkenoefentherapeut brengt eerst uw klachten in kaart. Dit gebeurt door een gesprek en soms via het invullen van vragenlijsten en het uitvoeren van oefeningen om de conditie van de bekkenbodem te bepalen. Daarna wordt in overleg met u een passend behandelingsplan opgesteld. Dit begint meestal met uitleg over het probleem en het leren van basisoefeningen om de controle over de bekkenbodem te vergroten.

Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen. Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken. Daarnaast is het essentieel inzicht te krijgen in houding en beweging in het dagelijks leven om de belasting in het bekkengebied te verbeteren.

Het einddoel is de klacht zoveel mogelijk te verminderen of geheel te verhelpen doordat u geleerd heeft de bekkenbodemspieren beter te gebruiken in uw dagelijkse bezigheden en dat dit min of meer automatisch verloopt.

Wilt u meer informatie over hoe je fit blijft tijdens de zwangerschap?

Bekkenbodem oefentherapie in Eindhoven? Maak een afspraak!

Maak een afspraak met onze geregistreerde bekkenoefentherapeut, gespecialiseerd in (zwangerschapsgerelateerde) bekken- en bekkenbodemklachten. Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464

Veelgestelde vragen

We merken dat er veel vragen worden gesteld over bekkenbodem fysiotherapie, daarom behandelen we hieronder de meestvoorkomende vragen:

Wat doet de fysio bij bekkenbodem? De fysiotherapeut, gespecialiseerd in de bekkenbodem, helpt patiënten hun bekkenbodemspieren beter te begrijpen en te beheersen. Ze kunnen oefeningen geven om de bekkenbodemspieren te versterken of te ontspannen, advies geven over gedragsveranderingen, zoals dieet en toiletgewoonten, en in sommige gevallen ook manuele therapie uitvoeren.

Doet een bekkenfysiotherapeut inwendig onderzoek? Ja, een bekkenfysiotherapeut kan een inwendig onderzoek uitvoeren om de bekkenbodemspieren beter te kunnen beoordelen. Dit is echter altijd met instemming van de patiënt en alleen als het relevant is voor de klachten en behandeling.

Wat voel je bij bekkenbodemproblemen? Bekkenbodemproblemen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder incontinentie (ongecontroleerd urine- of ontlastingsverlies), pijn in het bekkengebied, constipatie, moeite met plassen of ontlasten, en seksuele problemen zoals pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Is wandelen goed voor de bekkenbodem? Ja, wandelen kan goed zijn voor de bekkenbodem. Het helpt de spieren in het algemeen te versterken en kan de bloedcirculatie in het bekkengebied verbeteren.

Welke sport is goed om je bekkenbodem te versterken? Sporten zoals yoga en pilates, die zich richten op core-strength en het bewustzijn van het lichaam, kunnen bijdragen aan een sterkere bekkenbodem. Het is echter belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste techniek en houding om te voorkomen dat de druk op de bekkenbodem toeneemt, wat kan leiden tot verdere problemen.

Heb je een verwijzing nodig voor bekkenfysiotherapie? Sinds 2006 is een verwijzing van een arts niet meer verplicht om naar een fysiotherapeut te gaan, waaronder ook de bekkenfysiotherapeut. Je kunt dus direct een afspraak maken. Echter, sommige zorgverzekeraars stellen een verwijzing toch verplicht om in aanmerking te komen voor vergoeding.

Hoe lang duurt bekkenfysiotherapie? De duur van bekkenfysiotherapie varieert afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten. Sommige mensen hebben baat bij een paar sessies, terwijl anderen meerdere maanden of zelfs langer onder behandeling kunnen zijn.

Hoeveel behandelingen bekkenfysio nodig? Het aantal benodigde bekkenfysiotherapie behandelingen varieert per individu en is afhankelijk van de specifieke aard en ernst van de klachten. Het kan variëren van een paar sessies tot een langdurige behandeling over meerdere maanden.

Wat is slecht voor je bekkenbodem? Overmatige druk op de bekkenbodem kan problemen veroorzaken. Deze druk kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals chronische constipatie, langdurig hoesten, zwaar tillen, hoge impact sporten en overgewicht. Het is ook bekend dat zwangerschap en bevalling, evenals bepaalde chirurgische ingrepen, een impact kunnen hebben op de gezondheid van de bekkenbodem.

Hoe maak je je bekkenbodemspieren sterker? Je kunt je bekkenbodemspieren versterken door specifieke oefeningen te doen die bekend staan als Kegel-oefeningen. Deze oefeningen omvatten het herhaaldelijk aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en consistent te oefenen om resultaten te zien. Een bekkenfysiotherapeut kan je begeleiden bij het correct uitvoeren van deze oefeningen.