Bekkenbodem therapie
Iedereen kan last krijgen van bekkenbodemklachten.
Wij helpen u graag met het verhelpen van uw klachten.
Wat is bekkenbodem therapie?
Bekkenoefentherapie (ook wel bekkenbodemtherapie) is een specialisatie in de oefentherapie Cesar om klachten van het bekken en de bekkenbodem te verhelpen. Bekkenoefentherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Door middel van uitleg en oefeningen kunt u de bekkenbodemspieren beter onder controle krijgen. Bekkenbodem oefentherapie wordt ook toegepast binnen zorgprogramma ‘Urine- incontinentie’’.
Bekkenbodemklachten
De bekkenbodem is een plaatvormige structuur die is opgebouwd uit spierbundels omgeven door stevig bindweefsel. De bekkenbodem sluit het bekken aan de onderkant trechtervormig af en ondersteunt de organen in het kleine bekken. Bij de vrouw zijn dit de blaas en plasbuis (urethra), de schede en baarmoeder (vagina en uterus) en de endeldarm (rectum).
De bekkenbodem heeft drie functies, namelijk steunen (van blaas, baarmoeder en darm), openen en sluiten. De bekkenbodemspieren kunnen te gespannen of te slap zijn. Ook kan het zijn dat deze spieren niet op de goede manier of op het juiste moment functioneren, waardoor klachten optreden.
Hoe ontstaan bekkenbodemklachten?
Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed werkt. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. De pijnklachten in het bekkengebied kunnen meerdere oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn:
- tijdens of na een zwangerschap;
- het uitvoeren van te zware handelingen;
- een val;
- de overgang;
- een blaasontsteking;
- langdurig een verkeerde houding aannemen;
- na een buik- of prostaatoperatie;
Soms hangen de klachten samen met medicijngebruik, met andere ziekten, met psychische factoren of is de oorzaak onduidelijk. De bekkenoefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek beter vaststellen waardoor de klachten ontstaan.
Veel voorkomende bekkenbodemklachten
- ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning, zoals springen, bukken, tillen, hoesten;
- veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen;
- ongewild verlies van ontlasting;
- vaak moeizaam ontlasting kwijt kunnen (obstipatie);
- verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen;
- pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen.
- pijnklachten met het vrijen.
Dit soort klachten komen zeer vaak voor. Meer dan een miljoen mensen in Nederland heeft problemen met de bekkenbodem. Van de mensen die ouder zijn dan 50 jaar, ervaart ongeveer de helft een of meer bekkenbodemklachten. Ook mannen ervaren bekkenbodemklachten.
Hoe verloopt de bekkenbodem oefentherapie?
Onze bekkenoefentherapeut brengt eerst uw klachten in kaart. Dit gebeurt door een gesprek en soms via het invullen van vragenlijsten en het uitvoeren van oefeningen om de conditie van de bekkenbodem te bepalen. Daarna wordt in overleg met u een passend behandelingsplan opgesteld. Dit begint meestal met uitleg over het probleem en het leren van basisoefeningen om de controle over de bekkenbodem te vergroten.
Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen. Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken. Daarnaast is het essentieel inzicht te krijgen in houding en beweging in het dagelijks leven om de belasting in het bekkengebied te verbeteren.
Het einddoel is de klacht zoveel mogelijk te verminderen of geheel te verhelpen doordat u geleerd heeft de bekkenbodemspieren beter te gebruiken in uw dagelijkse bezigheden en dat dit min of meer automatisch verloopt.
Wilt u meer informatie over hoe je fit blijft tijdens de zwangerschap?
Bekkenbodem oefentherapie in Eindhoven? Maak een afspraak!
Maak een afspraak met onze geregistreerde bekkenoefentherapeut, gespecialiseerd in (zwangerschapsgerelateerde) bekken- en bekkenbodemklachten. Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464
Contact
Locatie aan de Fransebaan
Locatie aan de Fransebaan
Locatie aan de Fransebaan
Laatste nieuws
De beste oplossingen voor lage rugpijn bij zitten en opstaan
Leer hoe je van lage rugpijn af kunt komen bij het zitten en opstaan. Ontdek de…
Lees meerZo kom je van pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm af
Ervaar jij pijn in je schouder en nek die uitstraalt naar je arm? Lees dit…
Lees meerDe oplossing voor zeurende pijn in schouder en arm
Heb je last van zeurende pijn in je schouder en arm? Ontdek hier de oplossing…
Lees meer