Wat is arbeidsfysiotherapie?

Arbeidsfysiotherapie is fysiotherapie gespecialiseerd op arbeid gerelateerde klachten. Dit zijn klachten die worden veroorzaakt door het werk en vaak het functioneren op het werk nadelig beïnvloeden.

Werkgerelateerde klachten kunnen o.a. ontstaan door werkdruk, arbeidsomstandigheden, werksfeer, spanningen en/of conflicten. Dit leidt tot ziekteverzuim en dat kost geld! De bedrijfsfysiotherapeut heeft als taak het bedrijf zelf van advies te voorzien.

Wat doet een arbeidsfysiotherapeut?

Een arbeidsfysiotherapeut analyseert de relatie tussen de klachten van werknemers en hun werkomgeving. Hierbij kan het gaan om werkgerelateerde problematiek, maar ook om werkrelevante problematiek (problemen die niets met het werk te maken hebben, maar wel ziekteverzuim kunnen geven). Zo kan bijvoorbeeld een polsbreuk die ontstaan is tijdens sporten, een administratief medewerker belemmeren in de uitvoering van zijn of haar werk.

Hoofddoel van de therapeut is om de werknemer zo snel mogelijk weer optimaal te laten functioneren op het werk.

Verschil fysiotherapeut en arbeidsfysiotherapeut

Het verschil tussen een behandeling van een reguliere fysiotherapeut en arbeidsfysiotherapeut is dat de eerste in zijn praktijk adviezen en instructies geeft aan de patiënt/werknemer. De arbeidsfysiotherapeut is daartegen ook actief betrokken bij en op de werkvloer van de patiënt en zijn aanpak sluit aan bij de klacht, gedrag en werkomgeving.

De werkgever (en/of bedrijfsarts), werknemer en arbeidstherapeut proberen samen een oplossing te vinden bij het werkgerelateerde gezondheidsprobleem om verzuim te verminderen en te voorkomen.

Werkwijze arbeidsfysiotherapeut

Indien u werkgerelateerde klachten heeft zal onze arbeidsfysiotherapeut als volgt te werk gaan:

  • diagnosticeren, classificeren en registreren van de aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat in relatie tot het werk
  • behandeling van de klachten / (re-integratie) trainingsprogramma
  • werkplekonderzoek (werkhouding, werkplek, werktaken, werkduur, werkorgnisatie) en instructietraining op de werkplek
  • maatwerk advies in de vorm van onderzoeksrapport voor werkgever en werknemer.

Onze arbeidsfysiotherapeut zal zich zoveel mogelijk richten op een verantwoorde werkhervatting van de werknemer. De therapeut werkt hierbij nauw samen met alle betrokkenen, zoals huis- en bedrijfsartsen, Arbo-adviseurs en verzekeringsartsen.

Arbeidsfysiotherapie in Eindhoven? Maak een afspraak!

Bij Fysiotherapie Achtse Barrier Eindhoven verzorgt René van den Berge de patiënten met werk gerelateerde klachten. Plan direct een afspraak in, of neem contact op via het contactformulier. Voor meer informatie kunt u ook altijd bellen naar 040-2424464