Ga naar hoofdinhoud

10 tips voor het voorkomen en behandelen van handklachten

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op30-03-2023

De hand is een complex lichaamsdeel. Het bestaat onder andere uit verschillende botten, spieren, pezen, banden en zenuwen. Deze structuren dienen goed samen te werken, zodat je de handen goed kunt gebruiken. Aangezien we onze handen de hele dag door gebruiken, kunnen handklachten en polsklachten niet alleen pijnlijk maar ook erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Heb jij klachten aan je vingers, handen of polsen? Onze fysiotherapeuten staan klaar om je te helpen voor een zo goed mogelijk herstel.

Wat zijn handklachten?

Er zijn veel verschillende handklachten. Klachten kunnen enerzijds acuut ontstaan, bijvoorbeeld na een val tijdens het sporten. Anderzijds kunnen ze ook geleidelijk ontstaan. Dit is vaak het geval bij langdurige overbelasting, zoals bij het werken achter de computer of bij het uitvoeren van repeterende bewegingen. Bij onze fysiotherapie in Eindhoven geven we worden hieronder enkele veel voorkomende hand- en polsklachten verder toegelicht:

Overbelasting

We gebruiken onze handen de hele dag door. Het is dan ook niet gek dat overbelasting een veel voorkomende oorzaak van hand- en polsklachten is. We zien deze klacht vooral bij mensen die vaak dezelfde bewegingen maken in hun werk, sport of hobby. Denk aan het snoeien van de heg als hovenier, het knippen als kapster of het bewegen van de computermuis op kantoor. 

Carpale tunnelsyndroom (= CTS)

Het carpale tunnelsyndroom is een verzamelnaam voor handklachten die ontstaan door een beknelling van de zenuw in de pols. Deze zenuw loopt bij de pols door een nauwe doorgang, de carpale tunnel. Bij CTS kan de zenuw bekneld raken in deze doorgang. Kenmerkend is een tintelend of doof gevoel in de vingers of handpalm. De klachten zijn vaak ‘s nachts erger dan overdag. 

Artrose

Artrose kenmerkt zich door gewrichtspijn, stijfheid en moeite met bewegen. In de volksmond wordt het ook wel ‘slijtage’ genoemd. Het is een natuurlijk verouderingsproces. De kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht neemt in loop der jaren af. Artrose kan op allerlei plekken in het lichaam voorkomen, zo ook in de hand. Artrose in de duim is een veelvoorkomende variant. 

Triggerfinger

Een triggerfinger, ofwel trekkende vinger, is een ontstekingsreactie en verdikking van de buigpees in de hand of vinger. De verdikking in de pees leidt ertoe dat je de vinger moeilijk kunt buigen en strekken. Bij ernstige klachten kan de vinger in de gebogen stand blijven staan.

Symptomen van handklachten

Handklachten kenmerken zich vaak door bewerkte beweging, pijn en stijfheid. De precieze symptomen zijn afhankelijk van de oorzaak. Je kunt hierbij denken aan:

  • Pijn in of rondom de pols bij het bewegen van de pols;
  • Pijn die uitstraalt vanuit de pols naar de vingers;
  • Pijn die uitstraalt vanuit de pols naar de elleboog;
  • Tintelingen of doofheid in de hand en/of vingers;
  • Stijfheid bij het bewegen van de hand of pols;
  • Roodheid, warmte en zwelling in de hand en/of vingers. 

Wat kun je zelf doen om handklachten te voorkomen?

Handklachten voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Wij geven je 10 praktische tips om handklachten te voorkomen.

  1. Beweeg je hand en pols. Draai regelmatig rondjes met de pols of strek je vingers.
  2. Zorg voor een goede balans tussen bewegen en rust.
  3. Beweeg efficiënt: denk handig en doe dingen anders. Zo voorkom je dat je onnodig veel kracht moet leveren.
  4. Gebruik andere spieren: gebruik je arm of schouders om extra kracht te genereren.
  5. Wen jezelf aan om handelingen niet met één hand te doen. 
  6. Zorg voor een ergonomische werkruimte
  7. Zorg voor een goede, afwisselende werkhouding
  8. Probeer specifiek de onderarm, pols en hand zo veel mogelijk in één lijn te houden.
  9. Last van artrose? Blijf bewegen, maar voorkom overbelasting.
  10. Ondanks deze tips toch klachten? Vraag hulp aan je fysiotherapeut. 

Wat kun je doen als je al last hebt van handklachten?

  • Uitleg over behandelmogelijkheden, zoals fysiotherapie en medicatie
  • Advies over het inschakelen van professionele hulp

Blijf niet te lang rondlopen met je klachten. Onze fysiotherapeuten kunnen helpen bij het vaststellen van de klacht en het opstellen van een behandelplan. De fysiotherapie zal gericht zijn op het weer zo goed mogelijk en pijnvrij kunnen gebruiken van de hand. Meestal bestaat het uit oefeningen en advies over het gebruik van je hand bij dagelijkse activiteiten. 

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn hand- en polsklachten erg uiteenlopend. De klachten kunnen erg hinderlijk zijn in je dagelijkse activiteiten, omdat we de handen veel gebruiken. Heb je last van (beginnende) klachten? Loop er dan ook niet te lang mee door en neem contact op. Onze fysiotherapeuten helpen jou graag verder voor een optimaal herstel. 

Wil je meer informatie, vrijblijvend advies of direct een afspraak? Neem dan contact op met een van onze fysiotherapeuten. Zij helpen je graag verder.