Adem en ontspanningstherapie
 
 
 
Spanning

Spanning hoort bij het leven en kan het beste in een mens naar boven halen. Iedereen bouwt in tijden van grote drukte of stress spanning op om te kunnen blijven functioneren. Wanneer deze spanning  lange tijd aanhoudt, heeft het de neiging om aanwezig te blijven in je lichaam, ook als de oorzaak  allang verdwenen is.
Spanning in het lichaam gaat gepaard met het (onbewust) aanspannen van spieren en een gespannen adempatroon. Spanning, ontspanning  en adem zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ga maar eens na wat er met uw spierspanning en adem gebeurt als u bijvoorbeeld erg schrikt. Na een langere periode van stress blijk  je er niet meer van bewust dat bepaalde spieren gespannen zijn ( b.v.  de kaakspieren en  de spieren van de nek  en schouders) . Dit geldt ook voor de adem, u ademt niet meer vrij en ontspannen. Dit is voor u de normale situatie geworden: u bent vergeten hoe het voelt om ontspannen te zijn.
Deze toestand is een voedingsbodem voor klachten als:  nek- en schouderklachten, rugklachten, elk griepje te pakken krijgen, hoofdpijn, hyperventilatie, hartkloppingen etc.
 
Wanneer Adem- en Ontspanningstherapie(AOT)?

AOT is geschikt voor alle mensen bij wie het vermoeden bestaat dat gewoon geworden hoge spanning een belangrijke rol speelt bij het ontstaan of aan blijven houden van klachten. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

·         Klachten zonder lichamelijke oorzaak : hyperventilatie en gespannenheid, vermoeidheid en slaapproblemen, burn-out.
·         Klachten met een lichamelijke oorzaak :  klachten bij hart- en longpatiënten, maar ook bij mensen met andere medische diagnoses.
·         Klachten samenhangend met houding, adem of stem : whiplash, RSI, rug- schouder- en nekklachten, schorre stem.
·         Psychische klachten : Angst, depressie, fobieën, paniek.
 
Hoe verloopt de behandeling?

Adem- en Ontspanningstherapie werkt in op deze, gewoon geworden, hoge spanning.
De methode is ontwikkeld door dr. J. van Dixhoorn, arts.
Er wordt gestart met een proefbehandeling.  Deze bestaat uit 4 sessies van  ongeveer een uur, waarin gezocht wordt naar een toestand van ontspanning.
·         oefening (instructie) die bij u een duidelijke verandering en ontspanning teweegbrengt
·         aansluiten op het dagelijks leven
·         bewustworden van adem, beweging en spanning
·         ervaring van de oefeningen op lichamelijk en psychisch vlak
Thuis gaat u aan de slag met de oefeningen. Zo leert u weer om uw lichaam bewust te voelen, waardoor u  de signalen die het  lichaam u geeft kunt oppakken. Na voldoende oefening kunt u hierop de juiste actie ondernemen zoals spierspanning bewust loslaten, een rustpauze inlassen of de aandacht verplaatsen. Ook leert u weer om momenten van spanning en ontspanning te herkennen en juist de ontspanningsmomenten te versterken.
 
Evaluatie

Na  4 sessies evalueren we het effect van de instructie in uw dagelijks leven. Als dat het  geval is wordt samen met u  besloten of de behandeling nog wordt voortgezet of dat  het aantal van 4 sessies voldoende is. Het uiteindelijke doel is dat u zelf leert uw spanning te hanteren en niet afhankelijk wordt van een hulpverlener.
Zijn uw klachten niet verminderd, dan zijn deze misschien niet spanning gebonden. In overleg met uw huisarts kunt u dan verdere stappen ondernemen.
 

Kosten

Het tarief voor AOT bedraagt 75 Euro per uur.
De meeste Zorgverzekeraars vergoeden AOT (geheel of gedeeltelijk),via uw aanvullende verzekering .Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij
 
Meer informatie

http://www.vandixhoornvereniging.nl
http://www.methodevandixhoorn.nl
http://www.ademtherapie-aos.org  
 
 
 
Specialisaties Fysiotherapie Achtse Barrier te Eindhoven
Manuele Therapie - Lymfedrainage en Oedeemtherapie - Bekkenbodemtherapie - Looptraining Etalagebenen (vaatklachten) - COPD - Knie-klachten - Sportfysiotherapie i.o. - Schouderklachten - Arbeidsfysiotherapie - Adem- en Ontspanningstherapie
 
Werkgebied in Eindhoven, Eindhoven Noord; in de wijken Achtse Barrier, Acht, Woenselse Heide, Prinsenjagt, Driehoeksbos, Blixembosch en Vaartbroek.
Fysiotherapie Achtse Barrier is betrokken bij Eindhoven e.o. en plaatst het nieuws van beeldnet.nl.
U vindt onze praktijk ook op beeldnet.nl

Regionieuws: